c

Oskar räddade liv med Skanskas första hjälpen-utbildning

Efter utbildningen på Skanska tackade Oskar Neideman ja till att bli sms-livräddare. Bara två veckor senare kom larmet. Oskar räddade en kvinnas liv tack vare kunskaperna i hjärt-lungräddning och i dag jobbar han med coaching och livräddning på heltid.

”Jag tror att många är rädda för att göra fel, men det värsta du kan göra vid ett hjärtstopp är ingenting. Det finns alltid något du kan bidra med och varje sekund räknas”, säger Oskar Neideman. Foto: Malin Dahlberg

Oskar körde grävmaskin redan som tvååring. Farbrodern drev ett entreprenadföretag och ett jobb i byggbranschen kändes självklart. Efter ett par år som grävmaskinist och sedan arbetsledare fick Oskar jobb som tjänsteman i Skanskas projekt i Barkarbystaden. Det var där han upptäckte Första hjälpen.
– När jag fick frågan om att vara med på utbildningen visste jag inte riktigt vad det innebar, men det lät som en billig livförsäkring så jag tackade ja.
– Det första som slog mig var hur duktig instruktören var. Han gav oss kunskaper som verkligen sitter kvar, om allt från hjärt-lungräddning till hur man stoppar blödningar. Han förmedlade också vikten av att det finns frivilliga livräddare, säger han.

Ingen tid att tveka

Efter utbildningen antog Oskar utmaningen om att bli frivillig sms-livräddare vilket innebär att SOS Alarm skickar ut ett larm till personer som befinner sig i närheten av ett hjärtstopp. Han kunde aldrig ana hur snabbt hans nya kunskaper skulle komma till användning. En lördag bara två veckor senare kom larmet.

– Jag stod och högg ved när telefonen plötsligt började tjuta. Det kändes helt overkligt och under en sekund fick jag panik, men sen minns jag vad instruktören sagt: ”det viktigaste är att ni gör något”.

Oskar hoppade in i bilen och blev instruerad att hämta närmaste hjärtstartare i området. Han kom fram till huset samtidigt som ambulansen.

– Där inne hade en kvinna drabbats av hjärtstopp. Ambulanspersonalen bar ut henne i vardagsrummet och sa åt mig att påbörja hjärt-lungräddning samtidigt som de satte en infart i benet och kopplade hjärtstartaren. Det fanns ingen tid till att tveka eller tänka, det var bara att göra.

Nystart i livet

Efter en intensiv räddningsinsats vaknade kvinnan till liv och flögs till sjukhus med helikopter. Kvar på marken stod Oskar med maxpuls och tusen tankar i huvudet.

– När jag kom hem satt jag bara och stirrade in i väggen i flera timmar. Jag hade svårt att komma ihåg vad som egentligen hände, men en sak som satte sig var lukten. De boende rökte inomhus och jag kan fortfarande framkalla lukten från rummet där det skedde.

Kvinnan överlevde hjärtstoppet. För Oskar, som alltid drömt om att jobba med människor, blev händelsen ännu en bekräftelse på att det var dags att göra något nytt i livet.
– Jag hade redan planer på att lämna produktionsdelen av byggbranschen och starta en coachingverksamhet, men nu har jag också lagt till HLR och Första hjälpen som en del av erbjudandet, säger Oskar om sitt nystartade företag.

– Det känns tråkigt att lämna kollegorna i Barkarbystaden, inte minst för den fina arbetskulturen som byggts upp i projektet, men förhoppningsvis får jag komma tillbaka till Skanska som föreläsare i stället.

Senast uppdaterad: 2024-01-10

Rekommenderad läsning