Bygg din framtid

Skanskas lärlingsprogram för kvinnor

Är du nyfiken på byggbranschen och intresserad av att arbeta som yrkesarbetare så har du kommit rätt.

Vill du ha ett aktivt och skapande arbete samtidigt som du får en betald yrkesutbildning inom byggbranschen?

Nu har du som är nyfiken på att utveckla din potential, och modig nog att byta yrkesbana, chans att bygga din nya framtid tillsammans med oss.

Du får rätt förutsättningar och alla verktyg för att lyckas i din nya roll med en genomarbetad introduktion. Under nära handledning av en erfaren kollega växer du sedan in i din nya yrkesroll. Du får betald yrkesutbildning och lön från dag ett.

Tänk nytt

Tillsammans med dig vill vi tänka nytt och se saker ur nya perspektiv. Därför vill vi inspirera fler kvinnor att söka sig till Skanska. Vi vill ge dig utan erfarenhet från branschen en möjlighet att utvecklas i ett praktiskt yrke hos oss. För vi vet att vi behöver det, att branschen blir bättre av det och att vi på så vis kan bygga ett bättre samhälle.
Bygg din framtid tillsammans med oss.

Det här får du:

  • Betald yrkesutbildning
  • Lön från dag ett
  • Yrkesbevis efter drygt tre år

Ansökan är stängd

Ansökan har nu stängt men håll ögonen öppna inför eventuella kommande omgångar. Förutom vårt lärlingsprogram för kvinnor har du även möjligheten att söka tjänster hos oss som traditionell lärling. Lediga lärlingsplatser hittar du bland våra lediga jobb. Har vi ingen lärlingsplatsplats tillgänglig kan du lägga in en jobbprenumeration för att få ett mail när lediga tjänster publiceras. Notera att vi inte tar emot ansökningar via mejl, så vänta in tills dess att vi annonserar nästa gång.

Svar på våra vanligaste frågor

När pågår ansökningsperioden?
När pågår ansökningsperioden?

Ansökan för start våren 2022 öppnade i mitten av november och är nu stängd.

Får jag skicka in mer än en ansökan?
Får jag skicka in mer än en ansökan?

Nej, vi kan tyvärr bara ta emot en ansökan per kandidat.

Måste man ha erfarenhet från byggbranschen för att ansöka?
Måste man ha erfarenhet från byggbranschen för att ansöka?

Nej, vi ställer inga som helst krav på tidigare erfarenhet från vår bransch. Tvärtom så riktar sig programmet till dig som helt vill byta yrkesbana.

Finns det någon övre åldersgräns?
Finns det någon övre åldersgräns?

Nej, alla som identifierar som kvinna och som är minst 18 år är välkomna att ansöka.

När får man veta om man blivit antagen?
När får man veta om man blivit antagen?

Du får svar senast i mitten på januari. Vi hör naturligtvis av oss till dig oavsett om du erbjuds en lärlingsplats eller ej.

När startar programmet?
När startar programmet?

Programmet startar med introduktionsdagar i Malmö den 19 april 2022. Introduktionsdagarna sträcker sig över två veckor och under denna tid varvas teori med praktiska övningar. När introduktionsdagarna är över påbörjar du din lärlingsperiod på den placeringsort du sökt dig till. Skanska står för eventuella logi- och resekostnader i samband med introduktionsveckorna.

Hur lång är lärlingsutbildningen?
Hur lång är lärlingsutbildningen?

Ungefär 3,5 år. Utbildningen består av två delar; du ska först genomgå en grundutbildning som kan pågå under 12 månader och består av både teoretiska och praktiska inslag. Den teoretiska delen genomförs genom självstudier på fritiden och den praktiska delen handlar om att du jobbar på plats ute i något våra byggprojekt och under handledning. Därefter börjar kvalificeringstiden som sträcker sig över 36 månader. När du kommit upp i 36 arbetade månader får du ditt yrkesbevis. Du fortsätter din anställning hos oss även efter att du är klar med lärlingsprogrammet.

Var kommer jag bli placerad under min lärlingstid?
Var kommer jag bli placerad under min lärlingstid?

Du kommer bli placerad på ett bygg- eller anläggningsprojekt någonstans inom det geografiska distrikt du sökt dig till. Projektets storlek avgör hur länge du stannar på projektet innan du går vidare till nästa.

Vad kan jag förvänta mig för lön?
Vad kan jag förvänta mig för lön?

När du är färdigutbildad kan du förvänta dig en lön på drygt 34 000kr i månaden (beroende på yrkeskategori och placeringsort) inräknat ev. tillägg som är rörliga enligt 2022-års lönesättning. Viktigt att komma ihåg är att du går in på 70% av din lön och sedan får du stegvis mer i lön i takt med att du kommer upp i fler arbetade månader. När du efter grundutbildningstiden kommit upp i 36 arbetade månader utgår 100% av din lön. Det är också då du får ditt yrkesbevis.

En aktiv vardag

För yrkesarbetare varierar arbetsuppgifterna och ingen dag är en annan lik. Du får vara aktiv och ofta arbeta med praktisk problemlösning. Du arbetar självständigt men alltid som en del av ett team. Vi strävar efter att du ska få prova på så mycket som möjligt under din lärlingsperiod. 

Välj ett företag som bygger för en hållbar framtid

För oss på Skanska är det enkelt. Vårt löfte är att bygga ett bättre samhälle. Ett samhälle som är miljömässigt och socialt hållbart.

Det vi utvecklar, bygger och tillverkar ska bära samhället in i framtiden. Därför behöver vi ta oss an framtidens utmaningar idag. Tillsammans med våra medarbetare, kunder och leverantörer och vill vi leda vår bransch mot en hållbar utveckling.

Vi har branschens mest ambitiösa klimatmålsättning eftersom den innefattar hela vår värdekedja, från tillverkning av byggmaterial till kundernas användning av byggnadsverket. Vi ska ha en klimatneutral värdekedja senast 2045. För att vi vill det, världen behöver det och kunderna efterfrågar det. Det är bland annat så vi bygger ett bättre samhälle.

Läs mer om Skanskas hållbarhetsarbete

 

Läs mer

Hör av dig med dina frågor - vi berättar gärna mer

Skanskas lärlingsprogram för kvinnor

Läs mer om lärlingsprogrammet:

Så lockar byggbranschen fler kvinnor

I fackförbundet Byggnads är endast två procent kvinnor. För att få in fler kvinnor i branschen startade Skanska ett lärlingsprogram där deltagarna erbjuds lön och anställning från dag ett. Nu blir det en nationell satsning.


> Läs artikeln i SvD om Skanskas lärlingsprogram