c

Asfaltlaget räddade mannens liv

När en förbipasserande föll ihop vid vägen reagerade Skanskas asfaltlag blixtsnabbt. Med hjälp av hjärt-lungräddning och exceptionellt teamwork räddade de mannens liv.

Livräddarna
1 av 3
På vägen
2 av 3
Samarbete
3 av 3

– Jag är oerhört stolt över hela laget. En hjälteinsats, säger arbetsledaren Robert Eivesson.

Det var en fin sommardag i juli. Maskinlaget från Strömstad var i Lysekil för att lägga asfalt. Jörgen Löving skulle precis köra välten över den rykande massan när han såg hur en man segnade ner och blev liggande vid vägkanten.

– Jag förstod snabbt att det var allvar. Det ryckte i hela kroppen där han låg.

En sak som försvårade situationen var mannens hund, en rottweilertik, som kommit lös och vaktade sin husse.

– Hunden var så pass aggressiv att ingen kunde komma nära. Det var väldigt frustrerande eftersom jag förstod hur bråttom det var, säger Jörgen.

Exemplariskt agerande

Sakta, sakta närmade han sig platsen. Plötsligt fick kollegan Stefan Johansson tag i hundens koppel och Jörgen kunde springa fram till mannen. Då var situationen akut.

– Han hade slutat andas och hade ingen puls när jag påbörjade hjärt-lungräddning. Jag kom väl upp till tjugofem pumpningar när jag såg halspulsådern röra på sig. När han började andas lade jag honom på sidan.

Samtidigt som Jörgen försökte starta mannens hjärta ringde kollegan Hampus Eivesson till SOS, medan Linus Olofsson och Emil Wärme började dirigera om trafiken. När en ambulanshelikopter kom till platsen hjälpte hela asfaltlaget till att röja en parkering så att helikoptern kunde landa.

– Både polis och ambulanspersonal kom fram efteråt och sa att vi hade skött det här exemplariskt. Det känns skönt att veta att man kan agera när det verkligen gäller. Ingen i laget tvekade. Alla tog sitt ansvar instinktivt, säger Jörgen.

Utbildningen gör skillnad

I maj 2022 lanserade Skanska en ny utbildning i Första hjälpen där medarbetarna förutom hjärt-lungräddning också lär sig hur de ska agera vid blödning eller om någon sätter i halsen.

– Jag har genomgått många HLR-kurser, men aldrig behövt använda kunskaperna. Det här blev ett kvitto på hur otroligt viktigt det är. När det väl var skarpt läge satt det i ryggmärgen. Jag tänkte inte, jag bara kastade hjälmen och körde, säger Jörgen.

Asfaltlagets arbetsledare Herman Simonsson och Robert Eivesson är imponerade och stolta över hur deras medarbetare agerade den dagen, och de är övertygade om att HLR-utbildningen gör skillnad.

– Du får inpräntat i dig hur du utför allt i rätt ordning, att du ska trycka så hårt att revbenen kan gå sönder och hur viktigt det är att fortsätta även när du inte ser resultat direkt. Det skapar ett självförtroende som vi fick se bevis på här, säger Herman.

Ovissa dagar

För asfaltlaget var det ett par ovissa dagar tills beskedet kom – mannen hade överlevt. Jörgen har sedan dess haft kontakt med både mannen och hans son, som förstås är oerhört tacksamma och glada över hela lagets insats den dagen.

– Det kändes väldigt bra att prata med honom. Att veta att allt gått bra och att han nu är uppe på benen och fullt frisk.

Senast uppdaterad: 2022-09-02

Rekommenderad läsning