c

Löftet som ska göra Göteborg bäst på återbruk

Växthus av gamla fönster eller konst av trappräcken. Återbruk står i fokus när Skanska utvecklar ett nytt kontorshus i Göteborg. Initiativet är en del av ett löfte som ska öka det cirkulära byggandet i staden.

En gripklo lossar rött tegel som ramlar ner i en korg nedanför.
1 av 3 Teglet sparas när Skanska river en fastighet i Gullbergsvass i Göteborg. Demonteringen går till så att gripklon tar loss ett sjok med tegelstenar, som sedan samlas upp i korgen nedanför. Ungefär 70 procent av tegelstenarna går att återbruka.
Skiss av kontorshuset som Skanska planerar att bygga i Göteborg.
2 av 3 Illustration av hur kontorshuset kan komma att se ut när det står klart. Den nya byggnaden kommer också att sammanfogas med en befintlig fastighet från 1888 som bevarats på platsen.
En bänk och cykelställ i ett med texten ”Skanska”.
3 av 3 Bänk och cykelställ tillverkad av 100 procent cirkulerad betong utanför kontorshuset Citygate i Göteborg.

I Göteborg har näringsliv och fastighetsägare tagit i hand på att skala upp återbruket av material. Initiativet kallas Handslaget och syftet är att få till en snabbare klimatomställning genom samverkan, innovation och konkreta åtgärder. Något som går helt i linje med Skanskas egna klimatmål.

– För att komma framåt i hållbarhetsarbetet behöver man kraftsamla och hjälpas åt, och det är precis vad det här löftet handlar om. Vi fastighetsägare behöver gemensamt ställa krav på marknaden för att åstadkomma en förändring, säger Matilda Moberg som är projektutvecklingschef och hållbarhetsansvarig på Skanska Fastigheter Göteborg.

Återbruksinventering av byggnaden

Handslaget har blivit en slags återbrukskatalysator för Skanska i samband med utveckling av ett nytt kontorshus på Kilsgatan i Gullbergsvass. Nyligen revs en befintlig byggnad på platsen, den klassiska ekiperingen Holmens Herr som lockat stilmedvetna till området i drygt 50 år. Målet var att återbruka så mycket som möjligt av rivningsmaterialet.

– Eftersom det här är ganska nytt för oss tog vi hjälp av återbrukskonsulter som först inventerade byggnaden. Vad gick att spara och vad kunde vi sälja vidare? Det visade sig att det fanns massor att återbruka, berättar Matilda.

Hittills har Skanska sålt allt från toaletter och handfat till vitvaror, brandsläckare och dörrar. Bara klimatbesparingen från försäljningen motsvarar 6,2 ton koldioxidekvivalenter, vilket enligt samarbetspartnern Återbruksbyrån motsvarar 2 337 liter väggfärg – eller elen till en tv med digitalbox i 75 år.

Köper tillbaka teglet

Det andra återbruksspåret är det material som planeras att återanvändas i det nya huset. Skanska har bland annat sparat fönsterpartier, stora fasadplåtar, trappräcken, kalkstensplattor, undertaksplattor och ledbelysning.

– Den stora åtgärden är fasadteglet som vi varsamt demonterat och som företaget Bruksspecialisten köper av oss, rengör och kvalitetssäkrar. Det kommer vi sedan att köpa tillbaka och återanvända, till exempel i fasaden på det nya huset och varför inte som en receptionsdisk, säger Matilda.

Vad är utmaningen när man bygger med återbrukat material?

– Att det är en helt annan typ av arbetsprocess och många människor som måste med på tåget. Vi har arkitekter, konstruktörer och leverantörer som också måste förstå vad det innebär att jobba cirkulärt.

– Men det finns ingen väg tillbaka. Om vi ska nå våra klimatmål måste vi tänka nytt och utmana oss själva, konstaterar Matilda.

Återbruk som konst

Nästa steg är bygglov, detaljplan och projektering för det nya kontorshuset på runt 21 000 kvadratmeter. Den nybyggda delen ska införlivas med en befintlig fastighet från 1888 som bevarats i området för sitt kulturhistoriska värde. Det finns också planer för hur det återbrukade materialet kommer att synliggöras i huset, till exempel som konst av stålet från återvunna trappräcken eller växthus tillverkade av fönsterglas. Den nya fastigheten väntas stå klar 2026, och ska hållbarhetscertifieras med både NollCO2 och LEED.

Susan Runsten på stadens näringslivskontor, Business Region Göteborg, är en av initiativtagarna till Handslaget och hon blir både glad och hoppfull när hon hör om planerna för projektet på Kilsgatan.

– Det är exakt så vi vill att fastighetsägarna ska jobba. Målet är att få till en storskalig återbruksmarknad i Göteborg och då behöver alla som är med i Handslaget vara föregångare, så att fler aktörer kan hitta sin roll och inse att det finns en affär i det här.

Fakta: 3 initiativ för återbruk i Göteborg

  1. Cykelställ i betong vid Citygate

    Skanskas projektchef Barbro Brattström Grujovic hade en idé om att gjuta en parkbänk i cirkulerad betong. Under Skanskas årliga hållbarhetsvecka mötte hon en arkitekt som visade bilder på cykelställ av betong i Köpenhamn. Varför inte kombinera dessa? ”Vi ville skapa något som främjar folkhälsan, men också visa att det går att cirkulera gammal betong in i ny betong”, säger Barbro om det sittbara cykelstället i 100 procent cirkulerad betong som nu står utanför kontorshuset Citygate.
  2. Återvunnet tegel från Högsbo närsjukhus

    2018 fick Skanska uppdraget att bygga ett nytt sjukhus i Göteborg. I samband med rivningen av den byggnad som tidigare stod på platsen gjordes en inventering för att se vad som gick att återbruka. Bland annat plockades tegel ner som nu har sparats för användning i andra projekt. Under bygget återanvände man också sprängsten i nätkorgar, så kallade gabioner, vid garaget.
  3. Cirkulerad betong till Kaj 16

    Betong från ett rivningsprojekt i Göteborg får nu nytt liv i Skanskas resurspark i Ale. 11 000 ton material ska hanteras och krossas och ungefär hälften blir till ny betong när Vasakronan bygger en ny kontorsfastighet, Kromet, på Kaj 16. Den nytillverkade betongen består av cirka 30 procent cirkulerad betong.
Senast uppdaterad: 2024-03-06

Rekommenderad läsning