c

Sthlm 01, Stockholm

  • Sthlm 01 blir en spektakulär och färgglad skrapa som blir 27 våningar hög.
  • Byggnaden är planerad för att skapa möten mellan människorna i huset.
  • Sthlm 01 ligger centralt i Sthlm New Creative Business Spaces, det nya urbana området för kreativa företag i södra Stockholm.
  • En skybar och restaurang planeras. Träffa kollegor på en AW och lära känna andra kreativa människor.
  • Var du än sitter i huset så kan du njuta av en härlig utsikt.
  • Översikt Sthlm New Creative Business Spaces.

Spektakulär skrapa för innovation

Stockholms kreativa företag flyttar söderut till ett helt nytt distrikt. Sthlm New Creative Business Spaces växer fram i Hammarby Sjöstad, en kort promenad från Skanstull och Gullmarsplan. Området består av sju byggnader som alla får sin egen karaktär. Den mest framträdande är Sthlm 01, en kaxig skrapa på hela 27 våningar. I området har vi även byggt nya bostäder och ett bussgarage.

Sthlm New Creative Business Spaces, det nya kreativa området består av:

Sthlm Seaside – färdigställt
Sthlm 03 – färdigställt
Sthlm 01 – byggs nu med garage under Sthlm 04
Sthlm 04 – planerad projektstart 2017
Sthlm 02 – planerad projektstart 2018
Sthlm 05 – planerad projektstart 2018
Sthlm 06 – planerad projektstart 2019

Nytt landmärke som fascinerar

Den internationellt erkända byrån Sauerbruch & Hutton står för arkitekturen av Sthlm 01. Sauerbruch & Hutton är känd för att skapa väldigt färgstarka och uppseendeväckande byggnader. Med sina 102 meter över mark blir Sthlm 01 en av huvudstadens högsta byggnader. Stockholm får ett nytt och unikt landmärke.

Fasaden består av lättelement i aluminium och glas, vilket gör det lättare att skapa geometriska former. Skrapan är formad som en treudd med tre spetsar som växer utåt och ökar i volym högre upp; därmed skapas ett fascinerande spel när man betraktar byggnaden från olika vinklar.

En mötesplats för kreativa människor

Vi vill samla innovativa företag i det nya området och därmed flytta staden längre söderut. Det är trångt i Stockholms innerstad men det är även ont om arbetsplatser söder om staden. I och med Sthlm New Creative Business Spaces förändras detta. Vi skapar cirka 6 000 nya arbetsplatser på gammal industrimark, varav ungefär 1 500 finns i Sthlm 01.

Kommunikationerna är smidiga med bussar och tunnelbana en kort promenad bort. En ny tunnelbaneuppgång kommer dessutom att byggas precis vid Sthlm 01.

Genom att i tidigt skede skapa ett koncept får projektet en röd tråd. Vi vänder oss till innovativa företag som spelutvecklare, modedesigners och reklambyråer. Det blir tydligt både externt och internt vad vi vill åstadkomma.
Magnus Hellsten, projektchef

Möten mellan människor är väldigt viktigt vid utformningen av Sthlm 01 och därför har de gemensamma ytorna prioriterats. Bland annat planerar vi för en restaurang och skybar på plan 27 som är öppna för allmänheten.

Sthlm 01 beräknas stå klar för inflyttning under det andra kvartalet 2020.

Sthlm 01 i korthet

Total yta: 35 000 klimatsmarta kvm
Lokalstorlekar: 300–26 000 kvm
Antal våningar: 27
Unikt: Skybar och café
Parkering: Garage i huset under Sthlm 04
I området: Hotell, service och restauranger
Kommunikationer: Tvärbana, t-bana, buss, färja och nära trafikleder
Planerad inflytt: Q2 2020

 

Antal projekt

loading
Se även Skanskas globala projekt på www.skanska.com/projects