c

Ny utsiktskrog tar form med känd krögare på toppen

Kaxig och färgstark reser sig den pampiga skyskrapan Sthlm 01 över söders höjder i ett område format för kreativa idéer. Någon som inte är rädd för att sikta mot toppen är krögaren Niklas Ahlbom som öppnar restaurang och takbar i toppvåningen.

Vy över Stockholm, Hammarby sjöstad. Byggnation av Skrapan Sthlm01 som kommer blir hela 27 våningar, globen syns i bakgrunden.
1 av 5
Himmel och bild på toppen av bygget av Sthlm01, solen skiner igenom den inte helt färdiga skrapan.
2 av 5
Vy över Stockholm och bygget av Sthlm01 som växer fram.
3 av 5
Utsikt över Stockholm och glasfasaden av Sthlm01.
4 av 5
Vy över bygget av Sthlm01.
5 av 5

Hammarby sjöstads nya område Sthlm New Creative Business Spaces börjar ta form och många kreativa entreprenörer förväntas flytta sina verksamheter till området. Byggnaden Sthlm 01 med sina ståtliga 27 våningar blir ett nytt landmärke i Stockholm. Sthlm 04 strax intill inspireras av musiken som tema och ligger med sin böljande fasad längs den grönskande parken.

Sthlm New Creative Business Spaces kallas området som sedan några år börjat växa fram söder om bron över Hammarbykanalen. Den gamla industrihamnen förvandlas nu till en urban mötesplats med en speciell atmosfär. Detta är ett av Stockholms mest expansiva områden och många kreativa företag lockas av den spännande atmosfären.

Utsikt i solnedgången och fasad som byter tonart

Sthlm New representerar totalt sju nya byggnader, där var och en har sin egen speciella karaktär. Sthlm 01 står som silhuett för det expanderade området och är ett kaxigt nytt landmärke för hela huvudstaden med en takterrass där gästerna kan njuta av vacker utsikt i solnedgången direkt i anslutning till restaurangen på våning 27. Sthlm 04 strax intill inspireras av musiken som tema i sitt formspråk och man har tagit fasta på frasen ”architecture is music frozen in the moment”. Med sina böljande former, vita betong och cirkulära små glaspuckar som reflekterar ljus, blir det en fasad som byter tonart under dagen.

I området byggs en ny tunnelbaneentré till Gullmarsplan som kommer komplettera den redan befintliga tvärbanan och etablerade båtförbindelser. Det glittrande vattnet i kanalen, småbåtsklubbarna och lugna skogsområden gör sitt till för att ge området en rofylld prägel. Hållbara lösningar står också högt upp på agendan för Sthlm New.

– Sthlm New-konceptet är utformat för att påverka välmåendet hos de som rör sig, arbetar och bor här. Hållbarhet handlar inte bara om materialval i byggnaderna utan om området som helhet. Vi vill bidra till en trivsam och mer hållbar vardag i en stadsdel som erbjuder närservice, restauranger och ett av Stockholms bästa kollektivtrafiklägen, säger Fredrik Lantz, marknadschef
på Skanska Fastigheter.

Niklas Ahlbom räds inte höga höjder

Den internationellt kända byrån Sauerbruch Hutton står bakom utformningen av Sthlm 01 tillsammans med den svenska arkitektbyrån BAU. Nu står det även klart att det blir krögaren Niklas Ahlbom som öppnar restaurang och takbar, med öppen takterrass, högst upp i Sthlm 01. Niklas, som redan driver den populära restaurangen Göteborg i området, samt äger den etablerade takrestaurangen Himlen i Skrapan på Södermalm, har stora visioner för verksamheten.

– Den här satsningen känns helt rätt i tiden. Sthlm New är ett spännande, bubblande område som nu tar form i Hammarby sjöstad och vi vill vara med där det händer. Jag sitter nu i planeringsfasen för konceptframtagning och ser över hur läget och utsikten kan maximeras för gästupplevelsen, säger Niklas Ahlbom.

Fakta 

Skanska Fastigheter Stockholm står bakom Sthlm New Creative Business Spaces som nu växer fram i Hammarby Sjöstad, en kort promenad från Skanstull och Gullmarsplan. Området består av sju byggnader som alla får sin egen karaktär. Den mest framträdande är Sthlm 01 med sina 27 våningar. I området har Skanska även byggt ca 400 nya bostäder, kajer, gator och ett bussgarage. Planerad inflytt, kvartal 3 år 2020. 

Senast uppdaterad: 2019-06-17

Rekommenderad läsning