c

En lysande insats för arbetsmiljön

Asfaltläggare jobbar ofta på hårt trafikerade vägar och ibland även på natten. För att öka säkerheten har Skanska testat selar med LED-lampor som inte bara ökar synligheten utan också får bilisterna att sakta ner.

Vägarbetare med ljusselar som ökar synligheten.
1 av 2 Ljusselarna blir en extra trygghet när arbetet sker i mörker. Foto: 4LIGHT
LED-lampor på skyddsutrustningen skapar trygghet.
2 av 2 Selarna fungerar också som ett alternativ till pannlampa.

Att jobba mitt i trafiken kan vara utmanande. Även om säkerheten är hög, och arbetsområdet är skyltat och avspärrat, finns det bilister som inte bryr sig om uppmaningen att sänka farten.

– Jag skulle säga att 95 procent av alla trafikanter tar hänsyn, vinkar och är glada, men sen finns de där bilarna som bara blåser förbi en knapp halvmeter från oss som jobbar. Det räcker för att det ska vara ett problem, säger Anders Johansson som är lagbas för ett av Skanskas asfaltlag som jobbar i hela Västsverige.

Ljussele skapar uppmärksamhet

Skanskas produktionschef Jonathan Gillén fick höra talas om de nya ljusselarna från 4LIGHT och köpte in tre stycken till asfaltlaget. De har sedan testats under hela säsongen, framför allt på de nattliga uppdragen och på större vägar där trafiken inte leds om under asfalteringen.

– Vår vanliga skyddsutrustning syns bra och har reflexer överallt, men människor är vana vid att se vägarbetare i neongula kläder. Ljuset från LED-selarna får trafikanterna att haja till. De förstår inte vad de ser och sänker farten automatiskt. Ljuset skapar också en trygghet hos våra yrkesmedarbetare, säger Jonathan Gillén.

Selarna används främst av de medarbetare som rör sig runt maskinerna och befinner sig närmast trafiken. De kostar ett par tusenlappar mer än en traditionell varseljacka, men enligt Anders Johansson är det en billig peng för ökad trygghet.

– Jag vet inte hur många fordon som passerar mig under ett skift, det kan vara tusentals. Det här är en investering i vår arbetsmiljö och säkerhet, säger han.

Batteriet klarar ett arbetspass

Förutom en skojfrisk kollega, som brukar skämta om att Anders ser ut som en Teletubbie i sin sele, kan han inte se några nackdelar med utrustningen.

– Den är lätt, skön att bära och gör att jag syns i mörkret. Då får jag väl stå ut med att bli kallad Tinky Winky emellanåt, säger Anders med ett skratt.

Selarna laddas under dagen, och batteritiden klarar ett helt arbetpass.

– Vi kommer definitivt att köpa in fler selar nästa säsong, och jag kan varmt rekommendera utrustningen till andra asfaltlag på Skanska.

Fakta: Personlig skyddsutrustning

På Skanska innefattar personlig skyddsutrustning, eller PPE som det också kallas, skyddshjälm med knäppt hakrem, skyddsglasögon, skyddshandskar, skyddsskor med stålhätta och spiktrampskydd, och varselkläder på överkroppen. Det här är obligatoriskt för alla på arbetsplatsen.

Ytterligare personlig skyddsutrustning kan förekomma, exempelvis högre varselklass, hörselskydd, andningsskydd, korgglasögon, fallskyddsutrustning, flytväst och andra specifika arbetskläder.

Senast uppdaterad: 2023-11-30

Rekommenderad läsning