c

Alla vinner på att samverka med naturen – och alla kan bidra

Under vår hållbarhetsvecka Fokus Framåt delade Johan Hedve, affärsutvecklare på Skanska, och Anna Klenell, hållbarhetschef på Greenfood, med sig av hur de tillsammans förverkligade idén om att skapa ett nav för hållbar mat i gröna omgivningar som också gynnar den biologiska mångfalden. På frukostseminariet deltog också Skanskas hållbarhetsspecialist Tim Schnoor och Göteborgs stadsträdgårdsmästare Johan Rehngren.

Under Skanskas hållbarhetsvecka Fokus Framåt arrangerades ett frukostseminarium på temat Biologisk mångfald i Göteborg. Frukosttalare var Tim Schnoor, hållbarhetsspecialist på Skanska, Johan Hedve, affärsutvecklare, Anna Klenell från Greenfood samt Johan Rehngren, stadsträdgårdsmästare i Göteborgs Stad.

Vad är biologisk mångfald och varför är det viktigt?

– Biologisk mångfald handlar om variationsrikedomen bland levande organismer av alla ursprung och utgör basen för livet. Det är en förutsättning för att skapa välstånd, ja faktiskt för vårt fortsatta liv på jorden, berättar Tim Schnoor, hållbarhetsspecialist på Skanska.

Som miljövetare och ekolog har han en central roll i Skanskas projekt. Hans medverkan tidigt i processen säkerställer att påverkan på de ekologiska ekosystemen blir så liten som möjligt när en av fyra arter på jorden riskerar att utrotas.

Vad kan bygg- och fastighetsbranschen göra?

– Vi kan arbeta med kompensatoriska åtgärder, säger Johan Hedve. I projektet med vår kund Greenfood i Helsingborg funderade vi på om vi skulle kunna återskapa ett förlorat landskap på industriområdet där deras 44 000 kvadratmeter stora logistikbyggnad står. Det skulle också erbjuda inbjudande miljöer både för Greenfoods medarbetare och förbipasserande helsingborgare.

Hur tänkte Greenfood?

– Vi är Nordens ledande aktör inom hälsosam mat och vill göra gott för såväl människa som mat och miljö, berättar Anna Klenell. Med logistikanläggningen bidrar vi till en ökad konsumtion av hållbar mat samtidigt som vi minskar transporter och därmed utsläpp. Då är det naturligt att vi även vill arbeta med de yttre miljöerna. Tillsammans med Skanska hittade vi nya möjligheter i planteringarna runt omkring.

Hur gjorde ni och vad blev resultatet?

– Utemiljön var redan planerad, men vi rev upp de planerna. Vi studerade en av de sista resterna av en gammal kulturmiljö och valde inhemska arter som är bra för fåglar och insekter. Och genom att ersätta den planerade jättelånga avenbokshäcken, som kräver regelbunden klippning, minskade vi skötselbehovet. Vi planterade olika träd som producerar pollen under olika perioder fortsätter Johan. Det är bra för insekter och det skapar resiliens om någon art skulle drabbas av sjukdomar. De arthomogena gräsytorna ersattes med en äng med många arter. Det är några exempel som lett till att vi tiofaldigat biodiversiteten i projektet och i området.

Hur arbetar staden  för biologisk mångfald?

– Vi på Göteborgs Stad behöver fråga oss vad det är för stad vi sköter och utvecklar och hur den skapar värden för människor, förklarar Johan Rehngren, stadsträdgårdsmästare i Göteborgs Stad. Att värna det vi har är det bästa vi kan göra. I Göteborgs grönplan har vi mål och strategier som beskriver hur vi ska sköta våra gröna miljöer i staden. Det kostar inte mer, är inte jobbigare eller svårare att göra det på ett sätt som gynnar den biologiska mångfalden. Och gör vi rätt kan vi växa utan att förstöra miljöer.

Vad tar du med dig?

Fredrik Pettersson, VP – Center of Expertise, Volvo Group Real Estate

– Jag fick bekräftat vikten av att ha en tydlig plan för biologisk mångfald i vår organisation och i våra byggprojekt. Vi har sedan tidigare med detta i vår strategi, men det var bra att få med sig ännu tydligare kunskap och kunna sprida det inom vår organisation så att fler blir medvetna och ökar kompetensen inom detta område.

Malin Folkesson, hållbarhetssamordnare, HSB Göteborg

– Det var roligt att höra att de ändrade något som de redan projekterat för att göra ännu fler förbättringar. Biologisk mångfald är en väldigt viktig fråga som vi bara börjat arbeta med, men det måste prioriteras och vara en självklarhet i alla projekt, både befintliga och nyproducerade.

Åsa Modéus, landskapsarkitekt och studiochef Urban Design, Mareld Landskapsarkitekter

– Jag fick med mig mycket och det är så bra att vi samlas kring de här frågorna. Bra initiativ av Skanska. Jag var faktiskt lite överraskad över det stora fokuset på just biologisk mångfald i de här projekten! Så viktigt att vi från många håll driver de här frågorna, det ger en fantastisk kraft. Bra och intressanta talare gav en bredd, från ekologens fokus på grunderna och varför biologisk mångfald är så viktigt, till Skanskas konkreta projekt och hur staden vill jobba med de här frågorna. Jag tar också med mig hur viktigt det är att mer specifikt beskriva syftet med biologisk mångfald. Inte bara övergripande, utan vara mer noga med att informera om nyttan, till exempel vad valet av varje växt kan bidra med.

Senast uppdaterad: 2023-10-13

Rekommenderad läsning