c

Smarta digitala arbetssätt på Citygate

När Skanska bygger Nordens högsta kontorshus i Göteborg används flera digitala verktyg och arbetssätt för att underlätta och effektivisera byggprocessen. – Vi vill att alla som jobbar i projektet ska få en så bra vardag som möjligt. Det är framförallt det digitalisering handlar om, säger Jimmy Hemmingsson, digital ledare på Skanska.

Så kommer Citygate se ut när huset är klart.

Nordens högsta kontorshus Citygate kommer vara 144 meter högt och ha 37 våningar när det är dags för inflyttning år 2022. Sedan planerna sattes har tanken varit att låta digitala verktyg och lösningar underlätta både inför, under och efter byggnationen. Citygate fungerar även en testbädd för innovativa idéer inom ramen för Skanskas Digihub som testar och utvecklar olika digitala lösningar.

– Med hjälp av programvaran BIM 360 kommer alla i projektet åt ritningarna via sin mobiltelefon eller iPad och de är också ihoplänkade. Länkarna gör att vi lätt kan växla mellan de 37 våningsplanen, säger Jimmy Hemmingsson som tycker att de digitala lösningarna har underlättat arbetet en hel del.

Jimmy Hemmingsson, digital ledare produktion på Skanska Hus i Göteborg.

Förbättrat säkerhetsarbete med VR-teknik

Jimmy upplever att de flesta som arbetar i projektet är öppna för digitalisering och ser nyttan med de olika arbetssätten. Dessutom kan olika digitala lösningar vara till hjälp i säkerhetsarbetet då man kan prova sig fram innan bygget sätter igång. Jimmy ger ett exempel:
– Jag ville se om det fanns tillräckligt med plats mellan olika installationer och gick in i modellen och testade med hjälp av VR. Det kändes lite trångt, så det har vi nu justerat.

VR-teknik används i säkerhetsarbetet.

VR kan också användas för att få en uppfattning om hur högt det faktiskt är när man står 144 meter upp i luften, vilket blir höjden på Citygate.
– Det har fått många att gunga till, säger Jimmy.

Drönare och 360-graderskamera stöttar

Drönare används för att filma bygget från luften och det finns en 360-graderskamera på bygget.
– Med bilder i 360 grader kan vi göra en 3D-modell över bygget. Vi skannar av varje vecka så att vi får en tidslinje över hur projektet sett ut och ska även montera en kamera i kranen som tar bilder varje dag, berättar Jimmy.

All information som relaterar till projektet är ihopkopplat så att man på ett enkelt sätt se vad det är som gäller för det skede projektet befinner sig i för tillfället. Det finns exempelvis en yta där man kan få statistik från SMHI över hur mycket det blåser i Göteborg. Då kan stoppdagar planeras in i tidplanen när det blåser mycket och projektekonomin kan visualiseras på ett bra sätt.

Digital plattform för hyresgästerna

När huset är färdigt är tanken att det ska finnas en digital plattform för hyresgästerna också. Erika Gummesson, kommunikationsansvarig på Skanska Fastigheter i Göteborg berättar mer:
– Plattformen kan exempelvis vara länkad till Västtrafiks tidtabell, restaurangens meny, bokning av konferensrum, information om de övriga företagen i huset, event som är på gång och annan allmän information. Den kan också användas för smartteknik till parkeringen som gör att våra hyresgästers parkeringslösning optimeras, förklarar Erika.

Erika Gummesson, kommunikationsansvarig på Skanska Fastigheter i Göteborg

Senast uppdaterad: 2020-07-03

Rekommenderad läsning