c

Ett kulturhus även för framtiden

Sextiotalspärlan mitt i centrala Stockholm har fått en välbehövlig upprustning, men den viktigaste insatsen är den som inte syns.

Skanska har bytt ut alla tekniska installationer i Kulturhuset och Teaterhuset. En diger uppgift då den totala ytan är 72 000 kvadratmeter.
1 av 5 Skanska har bytt ut alla tekniska installationer i Kulturhuset och Teaterhuset. En diger uppgift då den totala ytan är 72 000 kvadratmeter.
Vid ett tillfälle hyrde Skanska en helikopter för att lyfta in material till bygget via taket.
2 av 5 Vid ett tillfälle hyrde Skanska en helikopter för att lyfta in material till bygget via taket.
Kulturhuset i Stockholm
3 av 5 Kulturhuset i Stockholm
Celsingtrappan
4 av 5 Celsingtrappan. foto Lennart Johansson, Stockholms stad
WC
5 av 5 Nu är elledningar, ventilationstrummor och avlopp utbytta. Herr- och damrum har snålspolande kranar och toaletter. Foto Lennart Johansson, Stockholms stad

Mitt mellan Sergels torg och Brunkebergs torg ligger en modernistisk klassiker. Kulturhuset och Teaterhuset, Skansen 23, har varit till glädje för ett oräkneligt antal svenskar, men efter nära 50 års febril verksamhet var fastigheten i stort behov av renovering. 2018 fick Skanska i uppdrag av Stockholm stad att förbättra inomhusmiljön och byta ut alla tekniska installationer. Ingen liten uppgift i ett hus vars totala yta uppgår till 72 000 kvadratmeter.

- El, ventilation och avlopp var det som verkligen var kritiskt. Där hade i princip inget gjorts sedan huset invigdes 1974. Det var ofta stopp i avloppen och elen hade fått slita hårt, berättar Skanskas projektchef Eva Ekelund.

Jobbade i skift

Hon beskriver det nu avslutade projektet som unikt, men också något som bjudit på tuffa utmaningar. Eftersom Skansen 23 är en blåklassad fastighet, det vill säga har ett högt kulturhistoriskt värde, var det inte bara att riva ner och byta ut. Samtidigt var originalinstallationerna så dåligt dokumenterade att det var svårt att planera arbetet.

- Vi visste inte riktigt hur stora schakten var eller hur el- och vattenledningar gick. Vi var tvungna att lösa mycket på plats vilket tog betydligt mer tid än väntat, säger Eva och berättar hur Skanskas personal jobbat i skift för att hinna med tidplanen.

Lyft för hållbarheten

Ett annat problem var förekomsten av asbest i huset. Det var ett vanligt isoleringsmaterial på 1960-talet, innan hälsoriskerna upptäcktes och materialet totalförbjöds 1982.

- Vi stötte på två typer av isolering som var förvillande lika. Det innebar att vi var tvungna att ta prover vid minsta misstanke om asbest. Sammanlagt har vi avlägsnat 155 ton asbest vilket är ett otroligt lyft för husets hållbarhet, säger Eva Ekelund.

Den sista, men också kanske största utmaningen var placeringen av projektet. På gatorna kring Sergels torg får man av säkerhetsskäl inte ställa gods och maskiner hur som helst. Att Kulturhuset delar garage med Riksbanken gör inte saken lättare.

- Vi hyrde en helikopter när vi behövde lyfta in de riktigt tunga pjäserna. I Teaterhuset finns till exempel en jättehiss för scenkulisser. Maskinen till den hissen väger flera ton och den fick vi ta in via taket.

Uppfixad entré

Nu är elledningar, ventilationstrummor och avlopp utbytta. Herr- och damrum har snålspolande kranar och toaletter. Glödlamporna i arkitekten Peter Celsings unika armaturer har ersattas med lysdioder, och belysningen är rörelsestyrd i hela huset. Det har också hänt saker på ytan.

- Rum för barn har fått en ordentlig uppfräschning med ny färg på väggarna och ett helt nytt golv, men den största ansiktslyftningen har skett på besökscentret vid huvudentrén. Där har vi bytt ut trasiga marmorplattor i golvet, satt in nya informationsdiskar och gett alla ytor ny finish. Flera av de gamla möblerna har restaurerats och är nu som nya, berättar Eva Ekelund.

Den 18 september 2020 öppnade Kulturhuset för allmänheten igen. Redo att fungera som mötesplats för kulturintresserade svenskar i minst 50 år till.

Fakta

Kulturhuset ritades av arkitekten Peter Celsing och byggdes i etapper mellan 1968 och 1974. I januari 1971 invigdes halva Kulturhuset, den västra delen. Efter ytterligare tre år var den östra delen färdigbyggd och Kulturhuset kunde invigas i sin helhet i oktober 1974. 2013 gick Kulturhuset och Stockholms stadsteater samman och bildade Kulturhuset Stadsteatern.

Läs mer om projekt Kulturhuset och Teaterhuset

Senast uppdaterad: 2020-12-09

Rekommenderad läsning