c

Å-kvarteren, Lomma Hamn

  • Å-kvarteren, Lomma Hamn.
  • Å-kvarteren, Lomma Hamn.
  • Å-kvarteren, Lomma Hamn.
  • Å-kvarteren, Lomma Hamn.
  • Å-kvarteren, Lomma Hamn.
  • Å-kvarteren, Lomma Hamn.
  • Å-kvarteren, Lomma Hamn.

Från industritomt till vattennära boende

I Lomma Hamn har vi förvandlat en gammal industritomt vid havet till en av Skånes mest attraktiva boendemiljöer. Vattennära tomtmark är hett eftertraktat i den expansiva Östersundsregionen; läget vid havet, halvvägs mellan Malmö och Lund är idealiskt.

2009 flyttade de första boende in i å-kvarteren. Centrum med bibliotek och annan service ligger bara hundra meter bort, samtidigt som det natursköna läget vid ån är lugnt och skyddat från hårda havsvindar. I slutet av december 2013 stod de sista bostäderna inflyttningsklara. Totalt har vi byggt 113 lägenheter och 54 villor.

Ett gammalt tegelbruk

Skanskas anknytning till den gamla industritomten sträcker sig långt tillbaka i tiden. Tidigare hade vi en maskindepå här och ännu längre tillbaka i tiden stod ett tegelbruk på platsen.

För dem som vuxit upp i Lomma är kontrasten stor: nu ersätts trista industribaracker av vackra bostadshus med tegelfasader i ljusa toner av rött, blått, koppar eller grönt.

Förvandlingen började 2007

Den gamla industritomtens askungeförvandling började 2007 med omfattande saneringsarbete. Vi har byggt vägar och broar, dragit vatten och avlopp, samt höjt marknivån för att skydda husen mot högt vattenstånd.

De hållbara husen är byggda i betong och andra tunga material, och vi har infört energieffektiva lösningar som skonar miljön och sänker energikostnaderna för de boende.

– Lägenheterna och villorna är väldigt fina, vilket jag tror gör att många som jobbar med projektet känner extra stolthet. Det är roligt att jobba med något som andra känner till. Det säger Bo Hansson, projektledare för Lomma Hamn.

 

Här har vi samlat ett urval av våra svenska referensprojekt

Antal projekt

loading