c

Å-kvarteren, Lomma Hamn

Hållbarhet och grönt byggande

Förvandlingen av en gammal industritomt till attraktivt vattennära boende betyder ett lyft för området.

Samtidigt som en stadsförnyelse pågår har vi tillsammans med kommunen och andra entreprenörer försökt värna om historiska platser och fiskeverksamhet. Exempelvis finns fiskrökeriet kvar och yrkesfiskarna far varje morgon ut på havet och återvänder med dagens fångst till fiskbutiken och områdets restauranger.

– Å-kvarteren i Lomma Hamn innehåller olika typer av bebyggelser, det är en variation i området som samtidigt är sammanhållen. Denna variation är positiv för oss som jobbar med området, eftersom den är spännande och ger utmaningar. Samtidigt ger variationen i det färdiga resultatet något att vara stolt över. Det säger Bo Hansson, projektledare.

Omfattande markarbete och tunga material

Markarbetet är certifierat enligt den brittiska miljömärkningen CEEQUAL, ett miljöcertifieringssystem som lanserades 2011 och som tillämpas på väg- och anläggningsprojekt. I och med certifieringen av å-kvarteren i Lomma Hamn, blev Skanska det första internationella företaget som har miljöcertifierat väg- och anläggningsprojekt.

Projektet är en Grön arbetsplats, vilket är Skanskas egen miljömärkning. Det innebär bland annat effektivare energianvändning, återvinning av byggavfall på arbetsplatsen, källsortering och miljövänliga material.

Alla produkter kontrolleras mot Skanskas kemikaliedatabas, som innebär att vi alltid använder miljövänliga alternativ när det är möjligt.

Energieffektiva hus

Förutom att väggarna av betong står emot naturens krafter, ger de även ett jämnt och bra inomhusklimat.

De hus vi bygger i Lomma Hamn förbrukar lite energi, vilket är bra för miljön och ger lägre energikostnader för de boende. Husen har extra isolering, är täta och har energieffektiva fönster. Uppvärmning sker med lokalt producerad fjärrvärme. Värmen återvinns genom att tilluften värms upp av utgående ventilationsluft.

Det ska vara lätt för de boende i å-kvarteren att leva miljövänligt. Vi har tänkt på allt från källsortering i närbelägna miljöhus till energisnåla vitvaror.

 

 

Här har vi samlat ett urval av våra svenska referensprojekt

Antal projekt

loading