c

Å-kvarteren, Lomma Hamn

Vårt uppdrag

2007 startade arbetet med Lomma Hamn och i december 2013 var den sista etappen klar.

Vi har genomfört förvandlingen av å-kvarteren i nära samarbete med Lomma kommun. Skanska arbetade i flera totalentreprenader och ansvarade för projektledning, finansiering, projektering, byggande, och försäljning av bostäderna.

– Jag är uppvuxen i Lomma och kommer ihåg hur det såg ut när vi cyklade ner till stranden för att bada. Man fick kryssa mellan den ena tråkiga baracken efter den andra. Den förvandlingen som nu sker är fantastisk. Det berättar Bo Hansson, projektledare.

Byggprocessen

Vårt arbete med den gamla industritomten började med omfattande saneringsarbete. Därefter kom arbetet med infrastrukturen: vi har byggt vägar och broar samt dragit vatten och avlopp. Noggrann planering i samråd med kommunen har krävts.

Eftersom husen ligger vid en å som mynnar ut i havet, försäkrade vi oss mot översvämningsrisken. Vid grundläggningsarbetet höjde vi marknivån för att skydda husen mot högt vattenstånd.

Vi har utformat husen med utgångspunkt i det kustnära läget och har valt material med omsorg. Det handlar uteslutande om betong och andra tunga material. Fasaderna måste tåla havsvindar och andra påfrestningar.

Säkerhet för de boende

Säkerheten är otroligt viktig i alla Skanskas projekt. I Lomma Hamn lade vi extra krut på säkerheten för tredje man eftersom boende redan hade flyttat in i området. Vi planerade i vilken ordning bostäderna skulle produceras med tanke på säkerheten.

Lars Liljedahl, projektchef berättar att nyinflyttade är positiva till hur bostäderna byggts med fokus på hållbarhet och energieffektivitet, utformningen av boytor och bemötande från Skanska. Han minns särskilt en händelse med stolthet:

– På ett nordiskt Skanskamöte medverkade en familj som flyttat in i ett av grändhusen. De kom upp på scenen och berättade fritt om sin upplevelse. Familjen var mycket positiv till själva huset och området, men även till olika möten med Skanskamänniskor. Jag tror att alla som arbetar med projektet blev väldigt glada.

Projektet i siffror

• 113 lägenheter och 54 villor har byggts.

• Total boyta: 17 500 kvadratmeter.

Här har vi samlat ett urval av våra svenska referensprojekt

Antal projekt

loading