Sverigeresa med klassiska sevärdheter

Sverigeresan

Har du sett alla de klassiska sevärdheterna? Gör en annorlunda Sverigeresa i sommar. Ta en tur genom Skanskas 130-åriga historia till några av landets mest storslagna byggnadsverk och broar.

Skanska har sedan företaget bildades 1887 byggt några av de mest ikoniska och betydelsefulla vägarna, broarna och byggnaderna vi har i Sverige. Om du som många andra svenskar siktar på hemester i sommar, varför inte göra en alternativ tur genom landet? Vet du till exempel var landets första betongbro ligger? Eller hur det gick till när Sverige fick sin första motorväg? Här är våra tips på hur du bäst reser genom bygghistorien.

Stationen för alla som kommit fel

Vännäs station, Västerbotten

Tre mil väster om Umeå ligger Vännäs järnvägsstation som har ett ovanligt vackert stationshus från 1891. Arkitekten siktade på en fornnordisk stil och gick loss på drakhuvuden, svarvade träkolonner och snickeridetaljer. När stationen behövde restaureras fick Skanska i uppdrag att höja och bygga om plattformen, samt montera det restaurerade, kulturminnesmärkta plattformstaket. I oktober 2021 firar Vännäs station 130 års jubileum!

Lite kuriosa: Kanske har du hört om det koreanska par som 1993 försökte köpa en tågbiljett från Stockholm till Venedig (Venice), men hamnade i Vännäs? Det bästa med historien är att den är sann. Västerbottens Kuriren intervjuade paret som var mycket förbryllade.

Foto Sofia Tjärnström, Vännäs kommun

Hotell inspirerat av Kebnekaise

Scandic Hotel, Kiruna

I Kiruna sker en historisk flytt av staden. Omkring 3 000 bostäder och cirka 450 000 kvadratmeter butiker och offentliga lokaler omlokaliseras till ett nytt centrum tre kilometer öster om det nuvarande. Där i den nya stadskärnan bygger Skanska ett riktigt landmärke. Hotellets arkitektur är inspirerad av Kebnekaise och har både en mjuk och en taggig sida, precis som berget. Byggnaden är totalt 13 våningar hög, med utsikt över fjällmassivet, och blir därmed Kirunas högsta. Hotellet som drivs av Scandic öppnar omkring årsskiftet 2021/2022.

Läs mer om projektet

Hjälteinsatsen på brobygget

Högakustenbron, Ångermanland

Högakustenbron stod klar 1997 och är med sina 1,8 kilometer en av världens längsta hängbroar. Den är också ett av Sveriges högsta byggnadsverk med bropelare som sträcker sig 180 meter över Ångermanälven.

Att bygga bron var ingen lätt sak då arbetet skedde i en miljö med hårda vindar, omfattande snöfall och nedisning. Vid ett tillfälle började det brinna på en av pylonerna 80 meter över marken. En kranförare blev dagens hjälte när han snabbt kunde sätta hantverkarna i säkerhet med hjälp av sin lyftkran.

Läs mer om projektet

Vindkraft ger ny energi i norr

Högaliden vindkraft, Umeå

En av Norrlands vackraste vattendrag är Vindelälven som erbjuder både fiske och båtturer för naturälskande turister. Inte så långt därifrån, på Loberget i Botsmark, står tjugofem tysta hjältar och snurrar på sina långa rotorblad. Det handlar om Högaliden Vindkraftspark som Skanska varit med och anlagt under de senaste två åren.

De höga turbinerna är en mäktig syn i det norrländska skogslandskapet, och förväntas generera upp till 380 gigawatt ren förnybar energi per år.

Utmanande renovering av jättedamm

Trängslet, Dalarna

Vattenkraftverket Trängslet i Älvdalen är en storslagen syn. Dammen är 125 meter hög och 900 meter lång, och ett av de största vattenmagasinen i Norden. Hösten 2019 påbörjade Skanska en stor och komplicerad renovering av kraftverket som behöver rustas för att klara framtidens klimatförändringar och högre vattenflöden.

Kraftverket byggdes mellan 1955 och 1960 och har under åren uppdaterats, men aldrig som omfattande som nu. Projektet omfattar bland annat sprängning av 200 000 kubikmeter berg, förbättringar av vattenvägar och tunnelbygge i den befintliga dammen. Bygget planeras pågå fram till 2024.

Läs mer i vår artikel

Vid fåglarnas sjö

Naturum Tåkern, Östergötland

Tåkern är en av Nordeuropas mest betydelsefulla fågelsjöar där du kan få se både vassångare, skäggmes och rördrom. Runt sjön finns fyra besöksområden; Glänås, Hov, Svälinge och Väversund. I det största, Glänås, har Skanska byggt ett besöks- och informationscentrum ritat av Wingårdhs arkitekter. Tak och fasader är täckta med ett 280 millimeter tjockt skikt av vass utanpå ett isoleringsskikt på ytterligare 200 millimeter. Utmärkande för byggnaden är att den saknar räta vinklar och till stor del består av ett långt sluttande tak.

I detta paradis för naturintresserade finns också vandringsleder, fågeltorn, grillplatser, sagostig och naturlekplats.

Se program och öppettider på lansstyrelsen.se

Foto Jenny Carlsson

Ansiktslyft för Pillans backe

Yxbacken, Norrköping

I Norrköping finns inte bara Kolmårdens djurpark eller Göta kanal, där ligger också backen där Pernilla ”Pillan” Wiberg lärde sig åka slalom. Yxbacken var dock sliten efter alla slalomskär i branterna, så hösten 2020 ryckte Skanska ut och gav den klassiska skidbacken ett lyft. 60 000 kubik jord, lera och grus från bygget av Kardonbanan kördes till Yxbacken, och användes till att fylla ut ojämnheterna. Som slutkläm lades 18 000 kvadratmeter kokosmattor över jordmassorna som erosionsskydd. Och voilá – Pillans gamla backe var som ny igen.

Läs mer i vår artikel

Bostäder med nostalgisk stjärnglans

Filmstaden, Solna

I bostadsområdet Filmstaden i Solna blåser nostalgins vindar. Där har storheter som Greta Garbo, Selma Lagerlöf, Ingmar Bergman – ja alla som var någon i början av 1900-talet, jobbat och verkat. Sammanlagt spelades 400 svenska tv- och filmklassiker in här. Den första var Victor Sjöströms ”Körkarlen” och den sista, barnfilmen ”En liten julsaga”. Bostäderna som byggdes av Skanska stod klara 2008 och de som bor i området lever bokstavligen mitt i filmhistorien. 2020 fyllde Filmstaden 100 år.

Läs mer om filmhistorien i Råsunda på filmstadenkultur.se

Ett kulturhus även för framtiden

Kulturhuset, Stockholm

Alldeles intill Sergels Torg ligger en av stockholmarnas favoritplatser. Efter nära 50 års febril verksamhet var dock Kulturhuset i stort behov av renovering. 2018 fick Skanska i uppdrag att förbättra inomhusmiljön. Ingen liten uppgift i ett hus vars totala yta uppgår till 72 000 kvadratmeter.

Efter två års renovering har alla elledningar, ventilationstrummor och avlopp bytts ut. Glödlamporna i arkitekten Peter Celsings unika armaturer har ersatts av lysdioder och många av de gamla möblerna har restaurerats. I september 2020 öppnade Kulturhuset för allmänheten igen, redo att fungera som mötesplats för kulturintresserade svenskar i minst 50 år till.

Läs mer i vår artikel

Gyllene inslag från öster

Slussbron, Stockholm

Tusentals stockholmare var på plats när den anlände med skepp från Kina efter två månader till havs. Det behövdes ett 227 meter långt fartyg för att frakta den 140 meter långa, 45 meter breda och 3 500 ton tunga guldbron som nu länkar samman Södermalm med Gamla stan.

Den har fått sitt smeknamn "Guldbron" av den guldgula färgen som är vald för att smälta in bland fasaderna i Gamla stan. Bron, som är en del i ombyggnaden av Slussen, invigdes söndagen den 25 oktober 2020 och öppnades för biltrafik dagen därpå. Livslängden beräknas till 120 år.

Läs mer om projektet

Historiska fynd på byggarbetsplatsen

Arkeologi, Stockholm

Under renoveringen av Slussen i Stockholm har mängder av arkeologiska fynd dykt upp i schaktmassorna. Vid Södermalmstorg har till exempel ett okänt medeltida kvarter blottlagts som tros vara från sent 1200-tal och därmed utgör Söders äldsta stenlagda gator. Ett annat fynd är Christopher Polhems sluss från 1755, som legat begravd sedan senaste ombyggnationen 1935.

Många fynd finns att beskåda på Medeltidsmuseet i Stockholm eller på www.slussenportalen.se.

Läs även mer i vår artikel

Öppnar vägen in i societeten

Havslänken, Norrtälje

Societetsparken i Norrtälje anlades redan under 1800-talet med tanken att Societetshusets prominenta badgäster skulle ha ett grönt, lummigt område att flanera genom ned till badanläggningarna i parkens östra delar. Här har Skanska byggt en ny cykel- och gångbro, Havslänken, som binder ihop det nya bostadsområdet i Norrtälje Hamn med Societetsparken. Bron är öppningsbar, vilket gör att båtar kan komma in till gästhamnen likväl som besökshamnen längs med Norrtälje Hamns kajer.

Lite kuriosa: Skräckförfattaren John Ajvide Lindqvists senaste roman ”Vänligheten” utspelar sig i Norrtälje, med Societetsparken som en av bokens centrala platser.

Kulturmärkt renovering i turistfavorit

Kvarteret Daedalus, Gamla Stan

2016 fick Skanska ett viktigt renoveringsuppdrag mitt bland strosande turister och glassätande barnfamiljer i Gamla stan. Sex bostadshus från 1600- och 1800-talen hade börjat sjunka, med flera millimeter per år, och var i stort behov av grundförstärkning. Först borrade Skanska stålkärnepålar 20 till 25 meter ner i berget och sedan ytterligare sex meter ner i fast berg.

Efter det var det dags att rusta upp själva lägenheterna. Att jobba i kulturmärkta fastigheter innebär ofta höga krav på historiska metoder. Till exempel använde målarna linoljefärg och limfärg till väggar och tak. Är du i Stockholm i sommar och har vägarna förbi Mälartorget, kolla in kvarteret Daedalus 5 och husen som nu fått chansen att leva vidare i nygammal kostym.

Läs mer om projektet

Stockholms stolthet i nygammal kostym

Nationalmuseum, Stockholm

2018 återinvigdes landets pampigaste museum efter en fem år lång ombyggnation. Det var den första stora renoveringen av Nationalmuseum sedan invigningen 1866 och målet var att återställa fastigheten till sitt ursprungliga utseende.

Att bygga om en kulturminnesmärkt nationalskatt, fylld av ovärderliga hantverksdetaljer och 700 000 konstföremål från 1500-talet och framåt, är ingen enkel sak. Skanskas hantverkare fick gå oerhört varsamt fram i varje steg av byggprocessen. En av de största förändringarna är ljusinsläppet. Tidigare täcktes fönstren över för att skydda konsten mot solljus. Nu sitter där i stället högteknologiska fönster som släpper in ljus utan att skada.

Läs mer om projektet

Södra Sverige

Prinsen först på nya vägen

Lundavägen, Skåne

1952 var Lundavägen Sveriges mest trafikerade väg med 6 000 bilar per dygn. Man bestämde sig för att bygga en ny väg mellan Lund och Malmö, men inte vilken väg som helst. Den skulle bli ofattbara 22 meter bred, flerfilig och dras utanför samhällena. Reaktionerna lät inte vänta på sig. Många skåningar hade svårt att förstå behovet av en så stor väg mitt i jordbrukslandskapet. Den 11 kilometer långa motorvägen byggdes i betong och krävde en arbetsstyrka på 400 man. Den 8 september 1953 invigdes den nya autostradan och ingen mindre än Prins Bertil var den första att provköra sträckan. I dag heter vägen E22 och är Skånes mest trafikerade väg.

”Toppmodern” överfart i Jordberga

Jordbergabron, Skåne

Skanska har byggt mängder av magnifika broar genom åren. Enorma komplexa konstruktioner som går över sund och älvar, och till och med binder samman länder. Men det är kanske mindre känt att företaget 1887 byggde Sveriges första betongbro. Den lilla viadukten i Skånska Jordberga är faktiskt i bruk än i dag. På den tiden var betong ett nytt och okänt material för många. Det sägs att människor i trakten var så skeptiska till att bron skulle hålla att man fick sätta stenar på utsidan av brofundamentet för att lugna innevånarna.

Spektakulärt kommunhus i trä

Station och kommunhuset, Växjö

I Växjö finns både äventyrspark och ziplinebana, men ett betydligt lugnare inslag i staden är det sprillans nya stations- och kommunhuset som är byggt helt i trä. Det är inget ovanligt byggmaterial när det kommer till bostadshus, men det är närmast unikt när det handlar om en fastighet på 16 400 kvadratmeter. En ovanlig detalj under själva bygget var det gigantiska väderskydd som täckte hela arbetsplatsen. Tältet skyddade inte bara träet från fukt och röta utan hade också bonuseffekten att alla hantverkare kunde jobba i t-shirt! Växjös nya vardagsrum öppnar inte förrän augusti 2021, men husets spektakulära arkitektur är ändå väl värd ett besök.

Läs mer i vår artikel

Gröngult byggande i Kalmar

Linnéuniversitetet, Kalmar

Om du besöker Astrid Lindgrens Värld eller Kalmar Slott i sommar, ta en sväng förbi ett av Sveriges grönaste, gula universitet! Det nyinvigda Linnéuniversitetet utmärker sig med sin pippigula fasad, och är ett av de största byggprojekten i Kalmars historia. Hållbarhetstanken har gått som en röd tråd genom hela projektet och genererat lösningar som solceller, gröna tak och havsbaserat kylsystem bland annat. Dessutom har stora delar av universitetets gamla inredning återbrukats. 61 procent av möblerna har kunnat återanvändas. Resterande 39 procent har återvunnits på ett miljövänligt sätt.

Läs mer om projektet

Bron som blev länken till Europa

Öresundsbron, Skåne

Planerna att bygga en länk mellan Sverige och Danmark fanns redan på 1800-talet, men det tog 138 år innan idén skulle bli verklighet. Bygget påbörjades i oktober 1995 och fem år senare, i juli år 2000, stod den 7,8 kilometer långa Öresundsbron klar. En kul detalj är att Sverige och Danmark äger hälften var av bron. Som en symbolisk gest träffades kronprinsessan Victoria och kronprins Fredrik mitt på bron under invigningen för att klippa bandet ihop. Sedan dess har mer än 100 miljoner fordon färdats över de massiva betongfundamenten. Öresundsbron har också huvudrollen i en välkänd tv-serie med det enkla men talande namnet ”Bron”.

Läs mer i vår artikel

Häng med Zlatan i Malmö

Malmö Live, Malmö

I Malmö förvandlade Skanska en blåsig ödetomt till en levande mötesplats med en kongressanläggning, hotell, kontor, bostäder och ett konserthus med akustik i världsklass. Det handlar om Malmö Live som invigdes 2015. Byggnaden omfattar hela 90 000 kvadratmeter och är 85 meter hög, vilket gör att den syns över hela Malmö, från Öresundsbron och till och med från Köpenhamn.

På 25:e våningen finns en skybar med utsikt över havet och hela staden. I hotellet kan du dessutom bo med Zlatan. Nästan i alla fall. Den legendariska fotbollsspelaren från Malmö har tillägnats en 100 kvadratmeter stor svit som är smyckad med bilder på fotbollskungen och Rosengård, stadsdelen där Zlatan växte upp.

Läs mer om projektet

Vägen som visar Sverige från sin bästa sida

Riksväg 1, Helsingborg till Stockholm

Ett betydligt lugnare och trevligare alternativ till motorvägen är att färdas längs med Riksväg 1 som 1945 till 1962 gick mellan Helsingborg och Stockholm. En del av vägen, mellan Markaryd och Vaggeryd, går i turistsammanhang under namnet ”Riksettan”. Här går tiden lite saktare, kaféerna är lite mysigare och det är inte alls omöjligt att det dyker upp någon loppis eller gårdsbutik efter vägen.

På Jönköpings Läns Museums hemsida finns en unik film om en annan trevlig etapp utmed Vätterleden mellan Ödeshög och Jönköping som byggdes mellan 1950 och 1970 med Skanska som entreprenör.

Se mer på jonkopingslansmuseum.se

Foto Klipp ur film från Jönköpings läns museum

Unika hällristningar vid motorvägen

Tanum E6, Bohuslän

2013 fick Skanska i uppdrag att bygga den 7,5 kilometer långa sträckan av E6 som sträcker sig mellan Pålen och Tanumshede. I arbetet ingick att flytta vägen en kilometer i sidled, bygga nio broar och även skydda djuren i området. Skanska byggde bland annat passager för grodor och uttrar, skapade skydd för salamandrar och satte upp fågelholkar för strömstarar.

Men det som verkligen präglade projektet var de unika hällristningarna i Tanum, som finns med på UNESCO:s världsarvslista. På uppdrag av Trafikverket byggde Skanska en rastplats som ligger drygt 7 kilometer från Vitlycke museum. Vid rastplatsen finns en promenadslinga som bland annat passerar gravar från järnålder (500 f Kr-1050 e Kr) och hällristningar från bronsåldern (1700-500 f Kr).

Läs mer på vitlyckemuseum.se

Foto Vitlycke museum

Ny bro för ljusare nätter

Hisingsbron, Göteborg

Göteborg har fått en ny länk mellan fastlandet och Hisingen. Den 1 380 meter långa Hisingsbron är en så kallad lyftbro av stål och betong. Bron har en segelfri höjd på 12 meter som, när den öppnas, blir 28 meter. De fyra pylonerna har en höjd på 55 meter över vattenytan. Bron har dessutom ett avancerat ljussättningssystem som gör att den kan belysas vackert på natten.

Den 9 maj 2021 öppnades Hisingsbron för gående, cyklister, bilar och bussar, medan stadens karaktäristiska spårvagnar börjar trafikera bron i mitten av augusti.

Läs mer om projektet

Havslänken i Norrtälje
1.
Cykel- och gångbron Havslänken binder ihop det nya bostadsområdet i Norrtälje Hamn med Societetsparken.
Slussbron Stockholm
2.
Slussbron har fått sitt smeknamn "Guldbron" av dess guldgula färg. Sommaren 2021 får undersidan av bron sitt sista lager guldgul färg.
Hisingsbron arbetare
3.
Den 9 maj 2021 öppnades Hisingsbron för gående, cyklister, bilar och bussar.
Kommunhuset i Växjö
4.
Att bygga i trä är bra för klimatet. Det nya stations- och kommunhuset i Växjö är byggt helt i trä.
Öresundsbron malmö
5.
I samband med att Öresundsbron fyllde 20 år 2020 lades ny asfalt på denna länk till Europa.
Nationalmuseum skyline
6.
Nationalmuseum i Stockholm är beläget på Strömkajen. Därifrån går båtar ut i Stockholms skärgård.
Stationen i vännäs
7.
På tågstationen i Vännäs har Skanska höjt och byggt om plattformen, samt monterat det restaurerade, kulturminnesmärkta plattformstaket.
Hällristningarna i Tanum finns med på UNESCO:s världsarvslista. På uppdrag av Trafikverket byggde Skanska rastplatsen Skräddö där man har en fin utsikt över världsarvsområdet.
8.
Hällristningarna i Tanum finns med på UNESCO:s världsarvslista. På uppdrag av Trafikverket byggde Skanska rastplatsen Skräddö där man har en fin utsikt över världsarvsområdet.
Bostäderna som byggdes av Skanska intill Filmstaden i Solna stod klara 2008 och de som bor i området lever bokstavligen mitt i filmhistorien.
9.
De som bor i området lever bokstavligen mitt i filmhistorien – och i föreningar döpta efter klassiska Stockholmsbiografer som till exempel Rialto och Rival.
Högakustenbron skymning
10.
Högakustenbron, framröstad som ett av Sveriges vackraste byggnadsverk, är värd ett besök även på vintern. Bron är med sina 1 800 meter en av världens längsta hängbroar.
Stockholm 01
11.
Högst upp i kontorsbyggnaden Sthlm 01 ligger Stockholm nyaste skybar.
Gotlandsbaggen i betong finns på flera ställen i Visby och är ett samarbete mellan Gotlands kommun, konstnären Anders Årfelt och Skanska.
12.
Gotlandsbaggen av betong är en vanlig syn i Visby. Ett samarbete mellan Gotlands kommun, konstnären Anders Årfelt och Skanska. Samma konstnär har även gjort betonglejonen på Drottninggatan i Stockholm.
Almöbron 1958, del av Tjörnbroarna
13.
Almöbron, tidigare en del av Tjörnbroleden, uppfördes av Skånska Cementgjuteriet och stod klar 1960. En dimmig januaridag 1980 kolliderade fartyget Star Clipper med bron vilken rasade med tragisk utgång. Året därpå kunde nya Tjörnbron invigas. Fotokälla: Johan Mellström
Nya Hisingsbron i Göteborg
14.
Hisingsbron i Göteborg är lägre än den gamla Götaälvbron vilket gynnar cyklister och fotgängare. En lägre bro frigör även stora ytor där det planeras bostäder, arbetsplatser och rekreationsytor.
Högalidens vindkraftspark mot kvällshimmel.
15.
Högalidens Vindkraftspark i siluett uppe på Loberget mot den norrländska himlen. Det är även platsen för att uppleva skådespelet norrsken.