c

Emma och Måns siktar mot byggbranschen via Skanskagymnasiet

Emma Lundqvist och Måns Karlsson går på Skanskagymnasiet i Växjö. Här leder en gymnasieingenjörsexamen nästan garanterat till jobb.

Emma ser fram emot att få praktisera som arbetsledare. Skankagymnasiet i Växjö
1 av 3 Emma ser fram emot att få praktisera som arbetsledare.
Måns Karlsson och klasskamraterna förbereder en CAD-inlämning. Skanskagymnasiet, Växjö.
2 av 3 Måns och klasskamraterna förbereder en CAD-inlämning.
Gabriela Rieger är rektor för Skanskagymnasiet i Växjö.
3 av 3 Gabriela Rieger är rektor för Skanskagymnasiet.

Men när ungdomarna ger skolan högsta betyg är det för andra saker: att den är liten, mysig och välskött, att maten är god, att det är bra gemenskap och att man känner sig sedd.

– Det bästa är att lärarna har mycket tid, så att man kan få hjälp om man behöver, säger Måns.

Här möts unga från hela Sverige

Skolan ligger i centrala Växjö och har sammanlagt drygt 100 elever i fyra årskurser. Riksintag innebär att unga i alla kommuner i hela landet kan söka hit. Skolans internatboende har plats för cirka 80 elever.
För Emma och Måns var det skolans inriktning mot byggbranschen som lockade.
– Jag ville gå teknikprogrammet, och tyckte att fjärde året med möjlighet att få praktik som arbetsledare lät väldigt spännande, säger Emma.
– Jag är intresserad av teknik och hur byggnader fungerar, säger Måns.

Byggteknik, arkitektur och gymnasieingenjör

Skanskagymnasiet erbjuder två utbildningar: dels det 3-åriga teknikprogrammet, dels påbyggnadsutbildningen till gymnasieingenjör, det fjärde tekniska året som kallas T4.

– I teknikprogrammet kan eleven välja mellan två profiler, byggteknik eller arkitektur. Båda ger samma grund inför det fjärde tekniska året eller för att söka till universitet och högskola. Skillnaden är att byggtekniska profilen fokuserar mer på konstruktion och CAD, medan arkitekturprofilen har mer arkitektur, bild och form. Byggteknik är mest populär och det är även där som branschen har störst behov av personal, säger Gabriela Rieger, som är rektor vid Skanskagymnasiet.

Höga betyg från eleverna

På den fristående webbplatsen gymnasium.se kan elever ranka sin skola. Där har Skanskagymnasiet höga betyg, bara 4:or och 5:or. Eleverna berättar om trevliga, kunniga lärare och hur de har fått vänner för livet på internatboendet. Bilden av gemenskap och bra stämning bekräftas av Måns och Emma. Måns nämner fina lokaler och god mat, och Emma har vänner som bor på skolan.

– De har så mysig stämning och det är alltid folk där. Det är kontraster; de tvättar och lagar mat och har lärt sig mer om hur det är att bo själv än vad jag har gjort, säger Emma.

Insikter från skolan och verkligheten

Under våren ska Emma, Måns och deras klasskamrater ut på praktik för första gången. Årskurs 2 har två veckor praktik, och årskurs 3 har tre veckor. Praktiken gör eleverna på Skanskas byggprojekt runt om i landet och får därmed egna kontakter i branschen.
Koppling till verkliga projekt har de redan fått.

– Jag gillar CAD och ritteknik. Just nu håller vi på med ritningar till hus som Skanska har byggt i Växjö. Det är roligt att få inblick i hur hus som man känner till fungerar och är konstruerade, säger Måns.

Båda tycker att utbildningen är ungefär som de förväntat sig, eller bättre.

– Alla säger att det är mycket matte, men inte förrän jag kom hit förstod jag hur mycket det verkligen är. Jag gillar matte så det är okej, men man måste vara beredd att jobba hemma också, tiden i skolan räcker inte, säger Måns.

Efter teknikprogrammet funderar Måns på att söka vidare till Chalmers för att bli ingenjör. För Emma är målet som sagt fjärde året och praktik som arbetsledare.

– Jag har familjemedlemmar som är arbetsledare, och de får åka och se så mycket. Det ser jag fram emot, säger Emma.

Fjärde året, T4, är ett snabbspår till ledarjobb

Till Skanskagymnasiet söker även unga som gått tekniska programmet på andra orter, och vill specialisera sig mot bygg. Fjärde året leder till en gymnasieingenjörsexamen och är ett snabbspår till en anställning som arbetsledare.

– Skanska behöver arbetsledare i hela landet. Fjärde året är mycket yrkesinriktat, 12 av 36 veckor är praktik vid ett av Skanskas projekt. De elever som får goda praktikomdömen och som delar Skanskas goda värderingar erbjuds provanställning, till att börja med som biträdande arbetsledare, säger Gabriela Rieger.

Ny webbplats skanskagymnasiet.se
Via nya webbplatsen www.skanskagymnasiet.se kan man läsa mer om utbildningarna, om skolan, vilka datum det är öppet hus samt hur praktiken fungerar. Det går också att följa skolan via Facebook.

Läs mer om hur det är att läsa på bo på Skanskagymnasiet:
Skanskagymnasiet gav kunskap, jobb – och vänner för livet

Påhittig storfamilj på Skanskagymnasiets internat

Senast uppdaterad: 2018-12-03

Rekommenderad läsning