c

Nya kontorshuset en testbädd för innovation

Utvecklingen av Boverkets nya kontor har fungerat som en testbädd för nytänkande och innovation. När fastigheten nu står klar är det tydligt att hållbarhetsambitionerna inte bara infriats, utan också överträffats.

Solen går ned över Boverkets nya kontor i Karlskrona.
1 av 5 Utvecklingen av Boverkets nya kontor i Karlskrona har gått i mål. Projektet har haft en hög hållbarhetsprofil och satt en ny standard för hur Skanska vill bygga i framtiden.
Boverkets nya kontor har svart fasad med röda detaljer och en glasgördel runt huset.
2 av 5 Det moderna kontoret på 4 900 kvadratmeter ligger på Skeppsbrokajen i Karlskrona. Med sin svarta fasad och vackra glasgördel blir fastigheten som ett fyrtorn i staden.
Fasaden på Boverkets nya kontor har bränts med en japansk teknik som ger träet en svart, sammetslen yta.
3 av 5 Byggnadens svarta färg, med de röda utskjutande undersidorna, ska påminna om den svarttjärade Blekingeekan. Fasaden har bränts med en uråldrig japansk metod som skapar motstånd mot både fukt och åldrande.
En vacker trappa i trä under ett svängt takfönster som släpper in naturligt ljus.
4 av 5 I entrén möts besökare av mjukt rundade väggar som leder vidare till en träfoajé, en inre ljusgård och en stor trappa i trä.
Ljuset från ett takfönster skapar ett spännande skuggspel i Boverkets nya kontor i Karlskrona.
5 av 5 Kontorets interiör är uppbyggd kring en ljusgård där öppna ytor ger medarbetare och besökare god överblick och bjuder in till möten.

I Karlskrona har ett spjutspetsprojekt precis gått i mål. Skanska såg tidigt möjligheten att använda utvecklingen av Boverkets nya huvudkontor som en katalysator för att lyfta hållbarhetsarbetet till en ny nivå. Alla interna affärsområden – från asfalt till hyrmaskiner och konstruktion – involverades med målet att tillsammans driva på klimatomställningen inom byggbranschen.
– Projektet har fungerat som en inkubator för innovation. Här fick vi Sveriges första permanenta bygglov för återbrukade stomdelar , och tillsammans med kollegorna på Grundläggning tog vi fram en ny typ av klimatreducerade betongpålar. De används nu som standard inom Skanska och har förflyttat hela branschen, säger Andreas Liljefors, projektchef på Skanska Sverige.

Ett nytt landmärke vid kajen

Den 4 900 kvadratmeter stora byggnaden, ritad av arkitekten Thomas Sandell, har redan blivit ett nytt landmärke i Karlskrona. Den brända, svarta träfasaden med sina karaktäristiska röda detaljer ger huset en tydlig identitet. När Boverkets personal flyttar in får de ett modernt men ändå ombonat kontor med mycket färg, naturliga material och en öppen och flexibel planlösning. Allt utformat för att möta framtidens arbetssätt.

Samtidigt har hållbarhetsmålen överträffats på flera nivåer. Byggnaden har lyft sina miljöcertifieringar från WELL Bronze till Platinum och från BREEAM Excellent till Outstanding. Dessutom har Energiklass A uppnåtts, liksom certifieringen NollCO₂.
– Vi har halverat klimatpåverkan jämfört med traditionella metoder, och energianvändningen ligger på endast 34,5 kilowattimmar per kvadratmeter och år, vilket är hälften av kravet i Boverkets egna byggregler, säger Andreas Liljefors.

Ett modigt samarbete

Nu går projektet in i en ny fas. Fastighetsägaren Vacse, som varit med från start, tar över driften av byggnaden där Boverket är hyresgäst.
– Det är nu det roliga börjar i mitt jobb. Att se hur allt vi skapat tillsammans fungerar i verkligheten, säger Sara Jägermo, fastighets- och hållbarhetschef på Vacse.

Hon beskriver projektet som ett exempel på vad som händer när mod, vilja och innovationslusta får ta plats.
– Visst har vi stött på utmaningar, men det är just där man hittar möjligheten till förnyelse. Vi har varit ett modigt gäng, och det är precis vad som krävs för att driva verklig förändring.

Senast uppdaterad: 2025-05-15

Rekommenderad läsning