c

Engagemang gör grönt byggande lättare

Mitt i Uppsala, ja nästan på tågperrongen, ligger ett glittrande trekantigt kontorshus. Juvelen är inte bara ett nytt landmärke för staden, huset är en bekräftelse på att hållbart byggande är framtiden – och på att Skanska ligger i framkant.

Närbild på Juvelen, som har en glittrande och guldig färg.
1 av 3 I januari 2019 stod Juvelen klar.
En bild på byggnaden Juvelen från ovan.
2 av 3 Bredvid tågperrongen i Uppsala ligger det nya trekantiga kontorshuset.
Solnedgång över Juvelen I Uppsala.
3 av 3 Uppsala har fått ett nytt landmärke. När solen skiner glittrar byggnaden som ett smycke mitt i Uppsala. Alla vet var Juvelen ligger, berättar Gunilla Dahlstedt.

Intresset för Juvelen har varit och är fortfarande stort. Konkurrenter, press, ingenjörer, hållbarhetskonsulter – alla har de följt uppförandet av den spektakulära byggnaden i centrala Uppsala. Gunilla Dahlstedt, Projektchef Skanska Sverige, har varit med från allra första början. Hon berättar att antalet presentationer av projektet översteg 100 för länge sedan. Juvelen hamnade i strålkastarskenet redan vid markanvisningen då Uppsala kommun utlyste en projekt- och arkitekttävling. Skanska som byggt övriga hus på gatan ville naturligtvis vinna och ställde upp tillsammans med arkitektbyrån Utopia. Förutom en jury i kommunen presenterades alla förslag i Uppsala Nya Tidning där invånarna fick rösta på sin favorit.
- Roligast var att vi vann deras röster även om beslutet om tilldelningen naturligtvis var viktigast för oss, säger hon.

Uppsalas nya landmärke

Uppsala kommuns specifika kriterier bidrog till uppmärksamheten. Kontorsbyggnaden skulle sticka ut i omgivningen och uppfylla högt uppsatta miljökrav. Juvelen har lyckats. Projektet är certifierat enligt Leed Platinum, är Mörkgrönt enligt Skanskas Gröna Kartan och har nått Guld för Grön arbetsplats.
- Och Uppsala har fått ett nytt landmärke. När solen skiner glittrar byggnaden som ett smycke mitt i Uppsala. Alla vet var Juvelen ligger, berättar Gunilla Dahlstedt.

Tillbaka till kretsloppet

Utmaningarna har varit många. Bygglovet drog ut på tiden,  marken var förorenad och kommunens sanering misslyckades. Skanska fick själva ta tag i reningen av marken och månaderna drog iväg. ­
- Men när vi väl kom igång lyckades vi hålla både tids- och ekonomiplanering. Framförallt har vi uppnått alla miljökrav, säger hon.

För att uppnå de högsta nivåerna enligt miljöcertifieringarna var det bland annat tre huvudmoment som måste uppfyllas. Noll procent avfall till deponi, noll farliga ämnen i kemiska produkter på arbetsplatsen och noll icke hållbara material får byggas in. Det sistnämnda är vi vana med, de två första innebar däremot mycket mer arbete än vad vi hade kunnat föreställa oss, berättar Gunilla Dahlstedt.

Kravet på att allt restmaterial måste gå tillbaka till kretsloppet kräver nya tankesätt och lösningar. Till exempel fick gipset i undertaken läggas på plats separat från mineralullen. Tillsammans kunde de inte återvinnas, däremot var och en för sig.
- Det var en, av flera problem, som vi tvingades lösa på plats. Att huset är trekantigt gjorde inte saken lättare, berättar hon.

Att utesluta farliga kemikalier innebar att de ställdes inför en rad situationer som de inte hade kunnat förutspå. Ämnena återfinns i fler produkter än vad man kan tro. Rengöring av maskiner, fönsterputs och märkspray är bara några exempel.
- Först och främst var det en lärorik resa för oss själva, i nästa steg gällde det att få alla underentreprenörer att förstå. Inga farliga kemikalier fick ju komma in på arbetsplatsen!

”Tillsammans” blev vår nyckel

För Gunilla Dahlstedt och hennes team var det viktigt att inte en ensam person skulle bli ”miljöpolis”. Totalt var de 100 medarbetare på arbetsplatsen och istället för att utse en kontrollant skapade de medvetenhet och engagemang kring miljöfrågorna.
- Nyckeln var att alla yrkesarbetare från Skanska involverades och att vi även lyckades skapa insikt hos våra entreprenörer.

Ett exempel som hon nämner är avfallsstatistiken. Det låter trist men med lite tävlingsmoment kan allt bli spännande. ”En nolla i redovisningen – tårta på fredag”. Gruppen kring Juvelen fick utmärkelsen Årets team i distriktet vilket säger en del om hur väl de samarbetat.
- Framgångarna byggde på att vi hela tiden hjälpte varandra. Det hade aldrig fungerat med pekpinnar.

I januari 2019 stod Juvelen klar. Gunilla Dahlstedt är kvar i projektet för att hjälpa företagen som flyttar in att anpassa miljön till deras verksamheter. Att de valt Juvelen beror oftast på husets tydliga miljöprofil.
- Det är nu vi får bekräftelse på att vi tänkt och gjort rätt. Juvelen är både en prydnad för stan och ett grönt föredöme, avslutar Gunilla Dahlstedt.

Juvelen är nominerad i Årets Bygge 2020. En prestigefylld tävling för samhällsbyggnadssektorn som anordnas av Byggindustrin. Tävlingen avgörs tisdagen den 31 mars 2020.

Senast uppdaterad: 2020-03-31