c

En stadsdel för alla

Kvibergsstaden har, under de tio år det tagit att utveckla, vuxit till en attraktiv stadsdel med fokus på trygghet, trivsel och hälsa.

Kvibergs Ängar stod klart 2021 och var sist ut bland Skanskas områden i stadsdelen. Här bor Christian Granhage med sin familj som trivs med det centrala läget, samtidigt som det är nära till naturen. ”Det bästa av två världar”, som han uttrycker det.
– Samverkan är grunden till Kvibergs fina utveckling, säger Pia Sanger Schröder, affärsutvecklingschef på Skanskas Bostadsutveckling.

I stadsdelen Kvibergsstaden har Skanska bidragit med 552 bostadsrättslägenheter och 19 radhus, av de totalt 1000 nyproducerade bostäderna, samt äldreboendet Villa Kviberg. Kviberg ligger i nordöstra Göteborg och har historiskt sett varit ett socioekonomiskt utsatt område. Redan från start stod trygghet högt upp på agendan, och tillsammans med myndigheter som polisen och Boverket, branschkollegor samt representanter från kommunen, har man utvecklat en attraktiv stadsdel.
– Vi har sett unga par som flyttade in i våra första bostäder som sedan flyttat vidare till ett större boende när familjen utökats. Att de fortfarande bor kvar i området visar att de har etablerat sig och trivs, säger Pia.

Vi har arbetat för att skapa trygghet och trivsel i stadsdelen

Hur har man då arbetat för att skapa den trygghet och trivsel som finns i stadsdelen?

– Redan i tidigt skede diskuterade vi utformningen och utmaningar samt vad man bör tänka på. Istället för att hägna in ville vi bjuda in och inkludera. Att främja liv och rörelse i området skapar trygghet genom "ögon på gatan". Vi ville att alla oavsett genus, ålder, var man befinner sig i livet, ursprung eller funktionsvariation, skulle vara attraherade av att att röra sig här. Bland annat byggde vi aktivitetsslingan Kvibergsrundan som löper runt kvarteret med promenadstråk, olika möjligheter till aktiviteter och platser för möten, berättar Pia och fortsätter:
– Kvibergs Ängar har en ganska låg bebyggelse, välplanerad växtlighet och väl genomtänkt belysning av området på kvällar så att det ska kännas tryggt och säkert. Här har vi samarbetat med Polisen som kommit med rekommendationer för att undvika otrygghet.

Under själva byggprocessen samverkade Skanska även med skolor där eleverna fick en inblick i hur arbetet kunde se ut.
– Förutom byggnation fick eleverna inblick i hur man planerar och genomför försäljning av bostäderna. Vår förhoppning är att vi väcker ett intresse för byggbranschen och att eleverna kanske vill börja arbeta hos oss en dag. I våra projekt har vi även haft praktikanter som sedan fått anställning, säger Pia.

Bostadsrättslägenheterna i olika storlekar, radhusen och äldreboendet Villa Kviberg har bidragit till en mångfald i stadsdelen.
– I Kvibergsstaden bor människor som är i olika faser i livet – alltifrån unga som har sitt första egna boende till familjer med både små och stora barn samt äldre. Dessutom finns det många aktiviteter runtom som gör att det rör sig mycket folk i området. Det är fantastiskt kul att se att de som bor här är nöjda och stolta över sitt område. Det gör även oss stolta, säger Pia.

Här kan du läsa mer om Kvibergsstadens tioåriga resa samt om Kvibergs Ängar som stod klart 2021.

Senast uppdaterad: 2022-04-08

Rekommenderad läsning