c

Elcykeln ett självklart val

När Skanskas medarbetare ställde elcykeln mot bilen i ett test vann elcykeln överlägset både när det gäller tid och miljö.

Kollegorna Anders och Stina arbetar på Hållbar Affärsutveckling i Malmö och genomförde testet mellan elcykel och bil.
1 av 3 Kollegorna Anders och Stina arbetar på Hållbar Affärsutveckling i Malmö och genomförde testet mellan elcykel och bil.
Med testet vill vi visa på nyttan och värdet med en elcykel istället för att ta bilen, säger Anders.
2 av 3 Med testet vill vi visa på nyttan och värdet med en elcykel istället för att ta bilen, säger Anders.
Från Skanskas kontor i Hyllie till bostadsprojekten vid Cementen tog det 13 min och 34 sekunder medan bilen behövde 19 minuter samma väg. Från bostadsprojekten vid Cementen till Skanskas kontorsprojekt Epic blev det oavgjort mellan elcykel och bil, men då körde inte bilen in i garage och betalade ingen parkering
3 av 3 Från Skanskas kontor i Hyllie till bostadsprojekten vid Cementen tog det 13 min och 34 sekunder med cykel medan bilen behövde 19 minuter samma väg. Från bostadsprojekten vid Cementen till Skanskas kontorsprojekt Epic på Universitetsholmen blev det oavgjort mellan elcykel och bil, men då körde inte bilen in i garage och betalade ingen parkering.

Anders Edvardsson arbetar på Hållbar Affärsutveckling och är en del av Cykelrådet på Skanskas kontor i Malmö. Cykelrådet för Skanska i Malmö startades upp genom samarbetet med ”Malmö Works”, ett företagsinitiativ som syftar till att verka för fler schyssta jobbresor.

- Med testet vill vi visa på nyttan och värdet med en elcykel istället för att ta bilen, säger Anders Edvardsson. Att välja elcykel istället för bil sparar både tid och CO2 utsläpp. Vi har många pågående projekt i Malmö just nu och många av medarbetarna rör sig flitigt inom staden i olika möten under arbetstid. Det långsiktiga målet är att kunna erbjuda alla Skanskas medarbetare här på Hylliekontoret lån av elcyklar och på så sätt förenkla transporten och förbättra vår klimatpåverkan.

Så här gick det till

Under en förmiddag genomförde kollegorna Anders Edvardsson och Stina Greberg testet genom att ta elcykel respektive bil mellan två olika destinationer i Malmö. Experimentet gjordes under bästa trafikförhållanden det vill säga på förmiddagen när rusningstrafiken är som lägst.

- Från Hylliekontoret till bostadsprojektet vid Cementen i Limhamns hamnområde, tog det med elcykel 13 minuter och 30 sekunder, medan bilen behövde 19 minuter samma väg, berättar Anders. Från Cementen till kontorshuset Epic på Universitetsholmen blev det helt oavgjort, men då körde inte bilen in i garage och betalade ingen parkering. Även denna resan tog ca 13 minuter.

Fakta

Elcykel mot bil, utsläpp av CO2

Genomsnittsvärden under tiden du kör 5 km.

Hybridbil: 225g
Bensin: cirka 625 g
Diesel: 645 g
Elcykel: 1 gram (nordisk el mix)

Senast uppdaterad: 2019-09-23

Rekommenderad läsning