c

Den osannolika flytten av Abu Simbel

Det låter som en skröna, men 1965 deltog vi i en unik flytt av 3 200 år gamla egyptiska tempel. Här är historien om Abu Simbel.

Egyptiska statyer i form av ansikten
1 av 3 På 1960-talet arbetade Skanskas ingenjörer i sex år med att rädda de 3 200 år gamla Abu Simbel-templen i Egypten. Metoden, som utvecklats i Sverige, innebar att man sågade itu templen och satte ihop dem igen 64 meter ovanför den ursprungliga platsen.
Arbetare jobbar vid ett egyptiskt tempel och en sfinx.
2 av 3 Templen sågades i över 1 000 bitar och varje del vägde 22 ton styck.
Man i shorts och tropikhjälm står i ingången till ett egyptiskt tempel.
3 av 3 Ingenjörer och arkeologer arbetade sida vid sida för att rädda den kulturskatt som hotades av Nilens vatten.

Året var 1960 och Assuandammen hade börjat byggas för att säkra vattentillgången och förhindra översvämningar i området. Det stod snart klart att dammbygget också skulle innebära att de mäktiga Abu Simbel-templen hamnade under Nilens vatten. Det fick bara inte hända.

Egyptens regering satte i gång en räddningsaktion och engagerade UNESCO och arkeologer från hela världen. Men de båda templen var enorma och uthuggna ur en klippa. Hur skulle man kunna skydda dem från att förstöras av vattnet?

Templen sågades itu

Lösningen fanns i Sverige. Svenska Vattenbyggnadsbyrån presenterade en unik flyttmetod som innebar att man sågade itu templet i 1 042 bitar, som sedan lyftes upp och monterades ihop igen på en platå 64 meter ovanför den ursprungliga platsen. Tempelflytten utfördes av ett konsortium där Skånska Cementgjuteriet, dagens Skanska, och Svenska Entreprenadsaktiebolaget ingick. Även Atlas Copco och Sandvik bidrog till projektet med speciella sågblad och borrteknik.

Världshändelse under tidspress

Sida vid sida med arkeologer och experter arbetade de svenska ingenjörerna under extrem tidspress då Nilens vatten steg dag för dag. En annan utmaning var att varje stenblock vägde 22 ton.
Flytten, som kostade ungefär 200 miljoner kronor, fick enorm uppmärksamhet i hela världen. Tidningar och radio följde med spänning dramatiken kring vattnet som ständigt hotade projektet. Den 22 september 1968 kunde till slut templen invigas på sin nya plats och 1979 sattes Abu Simbel upp på världsarvslistan.

Om Abu Simbel

De två templen i Assuan i Egypten började byggas omkring år 1244 f.Kr. på uppdrag av kung Ramses II. Det stora templet var tillägnat gudarna och det lilla templet hans gemål, Nefertari. Templen höggs ut ur klipporna vid Nilens strand. Det stora templets fasad var 35 meter bred och 32 meter hög och dominerades av fyra statyer av Ramses II själv.

Templen täcktes över av sand och glömdes bort tills de återupptäcktes 1817. Legenden säger att det var en ung pojke vid namn Abu Simbel som upptäckte templen och därmed gav dem sitt namn.

Källor: ”Våra första 125 år och vägen framåt”, Centrum för Näringslivshistoria, ”När världen räddade Abu Simbel”

Senast uppdaterad: 2022-06-22

Rekommenderad läsning