c

Solallén, Växjö

  • Solallén
  • Solallén
  • Solallén
  • Som Sveriges första nollenergikvarter är Solallén framtidens boende.
  • Solallén består av 21 vackra, funktionella och hållbara radhus.
  • Byggprocessen löper på smidigt och allt beräknas vara klart enligt plan.
  • Husen är närproducerade med trä från närbelägen skog, prefabricerade i fabrik i Växjö.
  • De klimatsmarta husen har väldigt låga driftskostnader och mycket liten miljöpåverkan.
  • Stora fönster och högt i tak i vardagsrummet skapar ljus och rymd.

Sveriges första nollenergikvarter

Skanskas nybyggda bostadsrättsradhus Solallén i Vikaholm, söder om Växjö, har fått Svanen-certifiering. Solallén är landets första radhuskvarter som byggts enligt Netto Nollenergi, vilket innebär att husen genererar lika mycket el som de förbrukar under ett år. I början av 2015 var det inflyttning i den sista etappen.

Skanska har som ambition att vara ledande inom grönt byggande. Växjö kommun har utsetts till Europas grönaste stad. Tillsammans hade vi en möjlighet att visa att det går att bygga grönt till en bra prisbild.

Solallén består av 21 vackra, funktionella och hållbara radhus, ritade av arkitekt Frida Petersson på Skanska. De svarta husen med starkt gula fönsterbågar är byggda i ett plan. Varje radhus har mellan tre och fyra rum och kök. Stora fönster och högt i tak i vardagsrummet skapar rymd och ljus. Vackra ängsmarker omgärdar Vikaholm och det är nära till både skog och badplatser. Ett centrum, idrottsplats, skolor och förskolor finns också ett stenkast bort.

När Växjö kommun gick ut med en markanvisning för den nya stadsdelen Vikaholm några kilometer från centrum, var tanken att det skulle vara ett passivhusområde. Men att göra något som alla andra redan hade gjort skulle inte utveckla oss. Vi valde att bygga vidare på den teknik vi redan utvecklat på Väla gård i Helsingborg. Vår lösning ger hus som är ännu bättre för miljön och som uppfyller kunders krav på form och funktion till högre grad.

Hela kvarteret är självförsörjande avseende energi. Solceller på taket ger oss förnybar energi. En bergvärmepump förser tre radhus med vattenburen golvvärme. På sommaren kan man även använda frikyla från bergvärmehålen och därmed sänka inomhustemperaturen ett par grader. Till- och frånluftsventilation (FTX) ger ett bra inomhusklimat och värmeåtervinning. De klimatsmarta husen har väldigt låga driftskostnader och mycket liten miljöpåverkan.

En klurig del i projektet var att skapa ett hus som använder och producerar energi på ett optimalt sätt. Vi har testat oss fram för att hitta rätt kombination av lösningar. Bra samarbete och nya idéer har hjälpt oss att skapa en bra slutprodukt.

Antal projekt

loading
Se även Skanskas globala projekt på www.skanska.com/projects