c

Entré Lindhagen, Stockholm

 • Entré Lindhagen exteriör Skanskafasad
 • Entré Lindhagen nattfasad Skanskaentré
 • Entré Lindhagen Skanska bikupor
 • Entré Lindhagen Skanska entré
 • Entré Lindhagen Skanska Ljusgården
 • Entré Lindhagen Skanska Ljusgården
 • Entré Lindhagen Skanska kontorsplan
 • Entré Lindhagen
 • Entré Lindhagen
 • Bird's view over Entré Lindhagen
 • Entré Lindhagen
 • Lustgården

Aktivitetsbaserad kontorsmiljö och stark grön profilering

På Kungsholmen i Stockholm ligger Skanskas nya huvudkontor som även är en av Nordens grönaste kontorsbyggnader. Vi flyttade in i början av 2014 tillsammans med Nordea, som hyr hälften av det 55 000 kvadratmeter stora huset. Bruttoarean är 83 500 kvadratmeter. Projektet har genomförts i egen regi av Skanska.

Västra Kungsholmen kallas för Stockholms nya stadsdel eftersom gamla, otillgängliga industrimiljöer har ersatts av bostäder, parker, strandpromenader och kontor – ofta med Skanska som utförare. Entré Lindhagen ligger invid Essingeleden, nära både buss och tunnelbana, och city ligger en kort cykeltur bort. Lunchen kan avnjutas på någon av de många lunchrestaurangerna i området eller på en brygga vid strandpromenaden

Skanskas målsättning är att genomföra byggprojekt med så liten miljöpåverkan som möjligt. När vi skulle bygga ett nytt huvudkontor var det därför självklart att vi skulle lägga extra krut på gröna lösningar. Miljön har styrt varje beslut under projekteringen och byggprocessen. Vi hamnar hela 50 procent under de energikrav som Boverket ställer på nybyggda kontorsfastigheter. Entré Lindhagen är exempelvis självförsörjande när det gäller kyla, som är en av de allra mest energikrävande funktionerna i en kontorsbyggnad. Vi använder en smart lösning, Skanska Deep Green Cooling, som vi själva har utvecklat och har patent på.

Gröna idéer handlar inte bara om byggprocessen. Bikupor på taket hjälper till att bevara bin i stadsmiljö. Bilpool finns för både tjänste- och privatresor, och de som tar cykeln till jobbet kan parkera cykeln inomhus och duscha innan de börjar jobba.

Bra arbetsmiljö har varit en viktig målsättning. Vi ville skapa en attraktiv arbets- och mötesplats för våra 1 100 medarbetare som stimulerar samverkan, mobilitet och samtidigt är flexibel. I det nya kontoret har vi valt ett aktivitetsbaserat arbetssätt. Se animering av kontoret genom att klicka på ”Film” ovan. Pernilla Widlund, förändringsledare på Skanska, berättar:

– För varje medarbetare finns det inte bara ett ställe att jobba på, utan många olika miljöer som du väljer mellan utifrån den arbetsuppgift du har för tillfället – inom den egna hemmazonen eller var som helst i kontorsmiljön. Kontoret skapar även mycket goda möjligheter till att utöka sitt interna nätverk.

Belysning som efterliknar dagsljus, bra ventilation och solskydd hjälper också till att skapa en bättre arbetsmiljö.

Det gröna kontoret är certifierat enligt det internationella miljöcertifieringssystemet LEEDs högsta nivå, Platinum. Men det är inte bara byggnaden som är LEED-certifierad. Nordea och Skanska har, i egenskap av hyresgäster, valt att certifiera sig på nivån Platinum genom att bland annat satsa på el från vindkraft, närvarostyrd belysning och energisnåla vitvaror. Entré Lindhagen har även uppnått kraven för certifieringen GreenBuilding.

Antal projekt

loading
Se även Skanskas globala projekt på www.skanska.com/projects