c

Gröna skrapan, Göteborg

  • Gröna Skrapan
  • Gröna Skrapan
  • Gröna Skrapan
  • Gröna Skrapan
  • Gröna Skrapan
  • Gröna Skrapan

Göteborgs nya landmärke – klimatsmart kontorshus

Göteborgs grönaste kontorshus invigdes februari 2011 men redan i oktober 2010 flyttade de första hyresgästerna in.

Vi på Skanska har beslutat oss för att bli det ledande gröna projektutvecklings- och byggföretaget. Det klimatsmarta kontorshuset Gröna Skrapan är ett bevis på att vi är på rätt spår.

Gröna Skrapan är den första kontorsbyggnaden i Norden som miljöcertifieras på den högsta nivån, Platinum, enligt det internationella miljöbedömningssystemet LEED. Byggnaden är också klassificerad som en EU GreenBuilding vilket betyder att energibehovet är minst 25 procent lägre än gällande energikrav.

Efterfrågan på lokalerna är stor. Henrik Ahnström, projektledare på Skanska, berättar att klimathot och energifrågor väger in i valet av kontorslokaler men att arbetsmiljön är det viktigaste argumentet:

– Arbetsmiljön är väldigt god i Gröna Skrapan, det tror jag prioriteras väldigt högt av hyresgästerna. Arbetar du i funktionella lokaler så mår du bra och håller dig frisk. De bitarna får vi genom att bygga ett grönt hus.

Med sin utmärkande arkitektur och det sextio meter höga tornet har Gröna Skrapan blivit ett nytt landmärke i Göteborg. Två lägre huskroppar flankerar den 16 våningar höga byggnaden och tillsammans utgör de totalt 16 000 kvadratmeter attraktiva kontorslokaler. Det gröna dubbelglaset ringlar sig som en orm runt fasaden, vilket inte bara ger huset karaktär – glaset är även energieffektivt och miljövänligt.

Gröna Skrapan ligger i Gårda, ett kontorsområde i centrala Göteborg. Läget kan knappast bli bättre med fem minuter till Centralstationen, en kvart till Landvetter och omedelbar närhet till E20 och E6.

Antal projekt

loading
Se även Skanskas globala projekt på www.skanska.com/projects