Modern vård på Kungsholmen
S:t Görans akutsjukhus var i stort behov av renovering och modernisering, men också en utökad kapacitet för att möta det växande vårdbehovet i Stockholm. 2016 fick Skanska i uppdrag av Locum AB att rusta upp de befintliga sjukhusbyggnaderna och dessutom bygga två helt nya vårdfastigheter på sammanlagt 30 000 kvadratmeter. En strategisk satsning som ökat S:t Görans kapacitet med ungefär 6 000 vårdtillfällen per år.
Den ena fastigheten inrymmer ett helt nytt BB med plats för 4 000 förlossningar per år, samt röntgen och en ambulansmottagning. Den andra är en vårdbyggnad med 62 nya vårdrum där knappt hälften är utformade för intensiv- och intermediärvård.
Tät dialog i projektet
Projektet var en totalentreprenad i samverkan med uppdragsgivaren Locum tillsammans med Capio som bedriver vården på S:t Görans. Det övergripande målet var att skapa mer flexibla och moderna vårdmiljöer, för att öka kvaliteten på vården och underlätta vardagen för både personal och patienter.
En av utmaningarna i projektet var att bygga med pågående vårdverksamhet alldeles intill. Särskilt i inledningsskedet när arbetet bestod av rivning, schaktning och sprängningar.
Genom kontinuerliga informationsmöten med verksamheten tog vi tillsammans beslut om hur vi bäst skulle lösa varje utmaning.
Säkerhet för tredje man
En annan utmaning var det logistiska läget mitt på Kungsholmen, och det faktum att många fordon och människor rör sig i området – allt från taxibilar och ambulanser till patienter och förbipasserande.
Vi fick jobba mycket på höjden och använda färdigställda ytor för tillfällig lagring av material. Strömmen in och ut ur sjukhuset innebar att vi behövde planera våra egna arbetsflöden minutiöst, och införa extra säkerhetsåtgärder gentemot tredje man, som till exempel trafikvakter.
Under projekteringen skapades en digital modell av bygget för att få koll på det komplexa vårdflödet. Kraven från de olika vårdenheterna hanterade Skanska effektivt genom att använda en kravdatabas.
Kunskap från tidigare projekt
En av de viktigaste aspekterna i ett modernt sjukhusprojekt är de tekniska installationerna, som ventilation, elförsörjning, medicinska gaser, IT-infrastruktur och säkerhetssystem. Till det kommer även krav på hygien och olika klimat. Här kom Skanskas erfarenheter från Nya Karolinska Sjukhuset väl till pass.
Det är många specialfunktioner i ett sjukhus, allt från röntgenutrustning som väger flera ton till rörpost för att skicka blodprover. För varje nytt projekt samlar vi på oss unik kunskap som vi kan ta med oss in i nästa.
Hög miljöprestanda
Projektet certifierades enligt Miljöbyggnad Guld och Silver, vilket innebär att sjukhuset har en hög miljöprestanda inom områden som energi, inomhusmiljö, material och klimatpåverkan.
Vi minskade till exempel transporterna i projektet genom att använda oss av samlastning. Det innebär att man samlar byggmaterialet på en central samlastningsplats och då kan köra med fulla lastbilar, i stället för att det kommer enskilda leveranser från olika håll. Senare i projektet använde vi Skanskas spetsprodukt Asfalt Zero som tillverkas ett fossilfritt asfaltverk och innehåller en hög andel returasfalt.
2023 lämnade Skanska över lokalerna till Locum. Ett sjukhus byggt för framtidens vård, där patienter och personal fått betydligt modernare och bättre planerade lokaler.
Projektet i siffror
- 30 000 kvadratmeter nybyggnation
- 10 000 kvadratmeter ombyggnation
- Kapacitetsökning med runt 6 000 vårdtillfällen per år
- Nytt BB med plats för 4 000 förlossningar per år