c

Ängelholm-Maria, dubbelspårsutbyggnad, Helsingborg

  • Järnvägsspår med stationsbyggnad, intill ligger bostäder och vägar.
  • Tåg som passerar under en bro.
  • Vägbro som går över järnvägen.
  • Järnväg med stationsbyggnad fotad ovanifrån med drönare.
  • Grävmaskin som gräver en schakt för järnvägsspåren.
  • Pågående bygge av stationsbyggnader med väggar och tak i betong.
  • Person i gula varselkläder som står bredvid järnvägsspåret och tittar bort mot en grävmaskin.
  • Ängelholm-Maria med gröna fält i bakgrunden
  • Ängelholm-Maria med gröna bullervallar

Dubbelspår ger säkrare drift

Järnvägssträckan mellan Ängelholm och Maria i norra Helsingborg är en viktig järnvägsförbindelse i västra Sverige och en del av Västkustbanan. Den 24 kilometer långa sträckan Ängelholm-Maria har länge varit en flaskhals på Västkustbanan då den varit enkelspårig. Behovet av dubbelspår har därför varit stort.

Skanskas uppdrag

Skanska fick 2020 i uppdrag av Trafikverket att, som totalentreprenör, utveckla och anpassa sträckan inför framtiden. I uppdraget ingick:

  • 24 kilometer dubbelspår mellan Ängelholms station och Maria station.
  • Ombyggnad och anpassning av stationerna vid Ängelholm, Kattarp, Ödåkra och Maria.
  • Sju plankorsningar som ersatts av nya planskilda korsningar för ökad säkerhet.
  • 19 järnvägsbroar, två vägbroar och en plattformsförbindelse.
  • Nya växlar, kontaktledningar, stolpar och nytt signalsystem längs sträckan.
  • Anpassning av spåren för högsta tillåtna hastighet 250 km/h.
  • Bullerskyddsåtgärder med bullervall och bullerskärm på cirka nio kilometer av sträckan.

Byggs bredvid befintligt trafikerat spår

Dubbelspåret har byggts ut genom att bygga ett nytt spår bredvid befintligt, förutom på tre platser - Rögle, Kattarp och Maria, där kurvor har rätats ut för att möjliggöra högre hastighet.

Under projektets gång har nio större totalavstängningar genomförts med längd från 77 timmar till 10 veckor. Under stoppen har tågtrafiken stängts och arbete har utförts på eller nära befintlig järnväg. 

Målet har varit att störa vardagen så lite som möjligt för boende och resenärerna på sträckan. En av de viktigaste åtgärderna under projektet har varit att hålla boende, resenärer och trafikanter informerade kring arbeten och eventuella störningar. 

Byggarbetena har framförallt skett dagtid men under vissa perioder har arbetet pågått dygnet runt. Bland annat har tio av de nya broarna byggts utanför järnvägsområdet och lanserats till sitt permanenta läge under intensiva arbetsinsatser.

Fler avgångar och ökad punktlighet

Dubbelspåret medför en ökad kapacitet och gynnar tågresandet med fler avgångar, ökad punktlighet, lägre störningskänslighet och minskade förseningar. Dubbelspåret gör det möjligt för fler hållbara resor och transporter i framtiden.

Även säkerheten för fotgängare och cyklister har förbättrats i och med att korsningar blir planskilda och möjligheterna att röra sig vid stationsområdena blir bättre och tryggare. Väntetiden vid järnvägsbommarna försvinner i och med de planskilda korsningarna för gående och fordon.

Den 10 december 2023 invigs den nya sträckan och tågen börjar då rulla enligt ny tidtabell på båda spåren. 

Fjärilsbackar och fladdermusskärmar

Projektet har haft ett stort fokus på klimatanpassningar. Ett exempel är hanteringen av 100 000 kubikmeter massor som annars skulle gått som deponi. I projektet har vi istället använt massorna för att skapa Kattarps fjärilsbackar vid stationen Kattarp. Kullarna är utformade för att locka till sig fjärilar och mikrobiologiskt liv, vilket bidrar till att stärka ekosystemet och den biologiska mångfalden på en plats som annars riskerat att påverkas negativt av bygget. Lösningen resulterade i en klimatbesparing på cirka 160 ton koldioxidekvivalenter. 

Längre söderut identifierades en aktiv flygkorridor för jagande fladdermöss längs järnvägen. Det nya dubbelspåret innebar en utmaning för deras naturliga rörelsemönster, vilket krävde en nytänkande lösning. För att hjälpa fladdermössen att hitta en säker väg över spåren anlades specialdesignade fladdermusskärmar. Dessa fungerar som ekolodreflektorer och hjälper fladdermössen navigera. 

Den 10 december 2023 invigdes den nya sträckan och tågen rullar nu på båda spåren. 

Som ett bevis på ett lyckat projekt är Ängelholm-Maria en av finalisterna i Årets Bygge 2025 i kategorin Infrastruktur.

Här har vi samlat ett urval av våra svenska referensprojekt

Antal projekt

loading