c

Kvarteret Scilla, Täby

  • Hustak med solcellansläggning.
  • Innergård med gräs, odlingar, träd och gångvägar. I bakgrunden syns en vit och grå fasad med balkonger. Fem våningar högt.
  • Innergård med två byggnader i vinkel. Här syns odlingar, gräsmatta och träd samt en pergla.
  • Närbild av fasad med balkonger av olika slag. Inbäddade i fasaden samt med placering utanpå.
  • Balkong med dukat runt bord och utsikt över innergård samt grannhus.
  • Kök och vardagsrum i öppen planlösning med matbord, stora fönster och soffdel.
  • Sovrum med säng i ljusa färger på sängkläderna. Två fönster åt olika väderstreck.
  • Sopsugsanläggning sedd ovan jord mot bakgrunden av husfasader.

Moderna lägenheter i netto-nollenergihus

I det nya området Täby Park, strax norr om Stockholm, utvecklar Skanska bostadsrättskvarteret Scilla. Scilla kommer inrymma 187 lägenheter och bli ett netto-nollenergihus.

Sveriges största stadsbyggnadsprojekt

Området Täby Park är ett av Sveriges största stadsbyggnadsprojekt. Här utvecklas omkring 6 000 bostäder och 5 000 arbetsplatser. Det planeras även för skolor, lokal service och äldreboenden. Utvecklingen av Täby Park sker i samarbete mellan Skanska, JM, Täby kommun och Riksbyggen.

Lägre energibehov än BBR-standard

Att kvarteret Scilla blir ett netto-nollenergihus innebär att fastigheten har betydligt lägre energibehov än BBR-standard och tillför lika mycket förnybar energi som fastigheten behöver under ett år. Projektet blir dessutom Svanenmärkt.

1 400 kvadratmeter solcellsanläggning

För att nå upp till de högt satta hållbarhetskraven så bygger vi en 1 400 kvadratmeter stor solcellsanläggning på fastighetens tak. Solcellerna täcker 72 procent av takytan. Totalt beräknas solcellsanläggningen på Scillas tak generera 270 000 kilowattimmar (320 kWt) vilket motsvarar omkring 60 procent av den el som fastigheten behöver per år.

För att nå netto-nollenergi görs även en investering i utbyggnaden av en solcellsanläggning i Karlskrona som byggdes på en gammal deponi och på mark som idag annars hade varit oanvändbar.

Noga utvalda byggmaterial

Även byggmaterialen som används i Scilla är noga utvalda och måste leva upp till högt satta miljökrav. Till exempel får inga farliga ämnen användas i kemikalier. Brf Scilla är Svanenmärkt.

Färdigt för inflyttning hösten 2023

Men det är inte bara de högt satta hållbarhetskraven som lockar med Scilla. Här byggs stora sociala lägenheter som bjuder in till att leva hållbart. Kvarteret har till exempel både bil och cykelpool. Här byggs dessutom två takterrasser som bjuder in till umgänge.

Kvarteret Scilla beräknas vara färdigt för inflyttning till hösten 2023.

Här har vi samlat ett urval av våra svenska referensprojekt

Antal projekt

loading