c

Generatorn 7, Flemingsberg

  • Flemingsberg
  • Flemingsberg
  • Flemingsberg
  • Flemingsberg

Hyresrättsprojekt med sociala mervärden

Skanska var först ut i förverkligandet av Flemingsbergsdalen: en ny stadsdel i Södra Stockholm med fokus på hållbarhet, hälsa och kunskap. Som drivande part i uppstarten av det nya området har Skanska levererat ett flertal projekt som innehållet hyresbostäder, stormarknad, hotell, sporthall, torg och infrastruktur.

Skanska Hyresbostäder utvecklade Generatorn 7 som det första bostadsprojektet med 184 lägenheter fördelat på fyra sexvåningshus och underliggande garage. Huset är planerat för att ge liv och rörelse i gatuplan och smidig service till de boende genom en stor matbutik och tre andra verksamhetslokaler.

Lägenheterna har 1-4 rum och kök genomgående hög standard, då Skanska utvecklar alla sina hyresrätter i en kvalitet som motsvarar bostadsrätter. I Flemingsberg har man satsat på tidlös design och gedigna material. Ekparkett är standard, köken är fullutrustade och välplanerade och samtliga badrum är helkaklade. Alla bostäder har balkong eller uteplats och på innergården finns lekytor och plats att umgås med vänner och grannar.

Social hållbarhet – unga i fokus

Skanskas olika verksamhetsgrenar med projekt i området formulerade en gemensam agenda för social hållbarhet i utvecklingen av den nya stadsdelen. En betydande del blev stödet till Huddinge brottarklubb som hade lokaler strax intill. Skanska stöttade föreningen i planeringen och förberedelserna av ungdoms-EM som hölls i Huddinge och blev det största ungdoms-EM:et dittills.

Skanska bjöd på snickartid, lånade ut material och byggde tillsammans med ungdomarna upp de strukturer som behövdes för mästerskapet. Samarbetet blev uppskattat och ledde till att frågan om ungas fritid uppmärksammades i det offentliga samtalet. Projektet lyftes fram i Huddinge som ett framgångsexempel på hur stadsutvecklingsprojekt kan bidra med samhällsnytta för unga.

Trygghet under byggtiden

Trygghet var ett annat hållbarhetsfokus i Flemingsbergsdalen. Trygghetsvandring blev ett medel för att identifiera risker kring byggarbetsplatsen och ta fram förebyggande åtgärder för en säker omgivning.

”Vi tog fram en mall för hur man kan se till att tredje man känner sig trygg i byggets närhet. Tar vi exempelvis bort offentlig belysning under byggtiden måste den ersättas. Det krävs också bra skyltning så att folk inte riskerar att gå fel. Vi samarbetade med kommun, polis och fastighetsägare i omgivningen, det blev väldigt uppskattat av allmänheten”, säger Anders Degerstedt, affärsutvecklare på Skanska Hyresbostäder.

Här har vi samlat ett urval av våra svenska referensprojekt

Antal projekt

loading