c

Herrestaskolan, Järfälla

  • Herrestaskolan blir ett flaggskepp för Järfälla kommun.
  • Byggnaden blir näst intill koldioxidneutral.
  • Detta är den första skolan i Sverige som byggs helt i massivträ.
  • Pålning, markarbeten och gjutning gick smidigt.
  • Målsättningen är att skolan ska certifieras enligt Miljöbyggnad Guld.
  • Lokaler och aktivitetsparken kan användas av allmänheten efter skolans slut.

Koldioxidneutral skola i Barkarbystaden

Barkarbystaden heter den nya stadsdel som växer fram på ett gammalt flygfält norr om Stockholm. Här bygger vi Herrestaskolan som blir ett flaggskepp för Järfälla kommun. Våren 2016 öppnas dörrarna för 400 barn i förskola och skola upp till årskurs fem. I uppdraget ingår bland annat sporthall, bibliotek, aktivitetspark och ett fristående övertäckt parkeringsdäck.

Herrestaskolan har formen av en hästsko och är ritad av Liljewall arkitekter. Det är den första skolan i Sverige som byggs helt i massivträ; byggnaden blir näst intill koldioxidneutral. Målsättningen är att skolan ska certifieras enligt Miljöbyggnad Guld, vilket medför krav på bland annat energianvändning, materialval och inomhusmiljö. Det går helt i linje med Järfälla kommuns tankar om att Barkarbystaden ska vara en hållbar stadsdel.

Skolan är projekterad med samhället i åtanke. Sporthallen, matsalen, slöjdsalar, tekniksalar och andra lokaler byggs så att de kan användas av allmänheten och föreningar efter skolans slut. Den nästan 10 000 kvadratmeter stora skolgården är utformad som en aktivitetspark. På dagarna används parken av skolbarnen, på kvällar och helger är den tillgänglig för alla invånare i Barkarbystaden.

Antal projekt

loading
Se även Skanskas globala projekt på www.skanska.com/projects