c

Skanska byggde årets Super Bowl-arena

Pressmeddelande 2014-01-31 07:30 CET

Super Bowl är USAs mest sedda TV-sändning och dagen liknas ibland vid en nationell helgdag. På söndag spelas matchen på MetLife Stadium, en av USAs största arenor, byggd av Skanska.

Skanska påbörjade bygget av den mer än 200 000 kvadratmeter stora arenan MetLife Stadium 2007. Tre år senare, på budget och fem månader före utsatt tid, var stadion klar. Sedan dess är den hemma-arena för de båda NFL-lagen New York Jets och New York Giants. På söndag spelas Super Bowl som kommer att följas av mer än 100 miljoner tittare. Skanska har haft mycket arbete med att se till att arenan är i absolut toppskick inför helgens match. 

– Vi är otroligt stolta över att ha byggt MetLife Stadium och att Super Bowl spelas där. Att gå på en match i NFL är en verklig upplevelse och Super Bowl är en folkfest långt utanför arenan. Att få vara med och bidra till det är ett hedersuppdrag, säger Karin Lepasoon, vice VD Skanska AB.  

MetLife Stadium är en av de största arenorna inom NFL, ligan för den amerikanska fotbollen, och rymmer mer än 82 500 sittplatser. Stadion ersatte en äldre arena som var hälften så stor. Skanska deltog även i det bygget 1974. MetLife Stadium är också ett resultat av ett mycket medvetet arbete för att minska miljöpåverkan. Trots att den är dubbelt så stor som den tidigare arenan konsumerar den 30 procent mindre energi och 25 procent mindre vatten. I samband med bygget återvändes 82 procent av allt avfall.

MetLife Stadium (tidigare New Meadowlands Stadium):

3 200 skräddarsydda betongelement
2 100 monitorer
2 500 högtalarsystem
82 500 sittplatser
52 barer
1 202 ölkranar
15 000 P-platser

Skanska har även byggt Gilette Stadium åt New England Patriots, Reliant Stadium åt Houston Texans och LP Field åt Tennessee Titans.