c

Trafikverket väljer biotillverkad asfalt från Skanska

Pressmeddelande 2012-09-17 09:00 CET

Asfaltsbeläggningarna i Storstockholmsområdet kommer denna höst att göras med biotillverkad asfalt från Skanska, som innebär kraftigt minskade koldioxidutsläpp vid asfaltproduktionen.

Under hösten kommer 8 200 ton biotillverkad asfalt att läggas på Storstockholms större vägar. Det är Trafikverket som för underhållsbeläggningarna satsar på en mer miljövänlig asfalt från Skanska. Totalt räknar man med att minskningen av koldioxidutsläppen kommer att uppgå till 112,7 ton. 

– För oss på Trafikverket är det relevant att minska utsläppen av koldioxid. Vi välkomnar entreprenörernas ansträngningar att ta fram produkter och tillverkningsprocesser med lägre miljöpåverkan. Därför väljer vi nu denna typ av asfalt på försök, säger Krister Ydrevik, sektionschef på Trafikverket

- Det unika med den biotillverkade asfalten är att vi använder förnyelsebara energikällor, som exempelvis rapsolja, för att driva asfaltverket. Då reducerar vi koldioxidutsläppen vid tillverkningsprocessen med hela 65 procent, säger Johan Hugolf, distriktschef vid Skanska. För 1 000 ton biotillverkad asfalt minskar koldioxidutsläppen motsvarande de utsläpp som görs av en bensindriven personbil under 65 000 km.

Kontakter

Kontakta: Johan Hugolf, Distriktschef
Telefon +46104487134