c

Skanska bygger grundskola i Barkarbystaden

Pressmeddelande 2014-01-14 08:00 CET

Skanska har fått i uppdrag av Järfälla Kommun att bygga en ny förskola och grundskola för elever upp till årskurs fem i Barkarbystaden. Intill skolan ska dessutom byggas bibliotek, idrottshall, scenbyggnad samt parkeringsdäck. Kontraktet är värt cirka 245 miljoner kronor.

På det gamla flygfältet i Barkarby norr om Stockholm växer en helt ny stadsdel fram där det planeras för 5 000 bostäder i form av hyreslägenheter, bostadsrätter, radhus och villor. I stadsdelen ska det även byggas ett antal förskolor samt två grundskolor och det är den första av dessa grundskolor, Herrestaskolan, som Skanska nu har fått i uppdrag att bygga. 

Avsikten är att utbyggnaden av Barkarbystaden ska kännetecknas av resurshållning i materialval, byggande och förvaltande. Det innefattar bland annat energieffektiva byggnader, miljövänliga transporter samt en enkel och välutbyggd avfallshantering. Byggnationen av Herrestaskolan ligger i linje med denna vision med stort fokus på användning av hållbart material. En intressant detalj är att byggnaden uppförs med en laminerad trästomme, en CLT-stomme, ett naturligt material som medför väldigt låg koldioxidpåverkan. Avsikten är att skolan ska certifieras enligt miljöklassningssystemet Miljöbyggnad på den högsta nivån guld.

– Vi är både stolta och glada över att få möjlighet att bygga Herrestaskolan tillsammans med Järfälla kommun. För oss som har höga ambitioner vad gäller grönt byggande är det väldigt trevligt att få arbeta med en beställare som delar våra värderingar vad gäller miljö och hållbarhet, säger Fredrik Björckebaum, distriktschef, Skanska Sverige AB.

Byggstart är planerad att ske inom första kvartalet 2014 och skolan ska stå färdig lagom till höstterminens start 2015.

Kontakter

Kontakta: Bengt Staaff, Head of Health and Safety Head of Seriousity
Telefon +46104481233