c

Pressmeddelande: Skanska partner till Sveriges största designtävling

Pressmeddelande 2010-09-20 14:30 CET

Skanska blir ett av partnerföretagen till SVID Design Open som är Sveriges största designtävling för studenter. Energibesparingar med bostaden i fokus är årets tema. Skanska kommer att stötta lagen med utbildning och inspiration om hur framtidens gröna bostäder skapas.

SVID Design Open anordnas av Stiftelsen Svensk Industridesign och har vuxit till Sveriges största designtävling för studenter på landets gymnasie- och högskolor. Tävlingsuppgifterna fokuserar alltid på energi och miljö.

Årets tävlingsuppgift handlar om energi i vardagen. Bostaden kommer därmed att vara i fokus för över 80 lag och 1 300 deltagare när de ska utveckla och designa framtidens produkter, tjänster och koncept som påverkar människors energibeteende och energianvändning.

– Idag känner få till att byggnader och däribland bostaden står för 40 procent av energianvändningen och koldioxidutsläppen runt om i världen. I och med att bostaden hamnar i fokus under årets designtävling hoppas vi på att fler börjar reflektera över sitt vardagliga energibeteende i hemmet. Vi hoppas även på att fler inser vilka möjligheter det finns för att vi tillsammans kan utveckla och stimulera grönare boende i framtiden, säger Anna Forsberg, Green Business Officer på Skanska Bostadsutveckling Norden.

Skanska kommer att stötta deltagarna som deltar i SVID Design Open med inspirationsföreläsningar under tre olika seminariedagar, bistå med kunskap under tävlingsperioden samt sitta med i juryn.

SVID Design Open startar i Sundsvall, Stockholm och Göteborg den 21, 23 respektive 24 september. Tävlingen kommer pågå under hela hösten med final och prisutdelning vid nästa Energiting, som är Sveriges största energi-, miljö och klimatkonferens, i mars 2011. Vinnarbidragen i gymnasieklassen och högskoleklassen får 25 000 kronor vardera.

Syftet med tävlingen är att lagen, med design som verktyg, ska utveckla tjänster och produkter som inspirerar näringslivet till nya sätt att tänka. Förhoppningen är att tävlingsbidragen ska kunna vidareutvecklas och kommersialiseras för att bidra till en hållbar utveckling.

– I år har vi lagt större krut vid att bidragen ska kunna utvecklas till en kommersiell produkt. Bland annat kommer ett antal lag att få en duvning liknande SVT:s entreprenörtävling Draknästet, säger Pernilla Dahlman, projektledare på SVID.