c

Så hemmafixar du säkert i sommar – många slarvar med säkerheten vid några av de vanligaste sysslorna

Pressmeddelande 2016-06-07 09:00 CET

Fler än hälften anser att takarbete är det mest riskfyllda sommarfixet att utföra själv. Trots det har drygt var femte person i landet utfört arbete på taket utan säkerhetslina. Var tredje har också klippt gräset i sandaler och ungefär lika många har sågat ner buskar utan skyddshandskar. Det visar Skanskas SIFO-undersökning Säkerhetsbarometern.

Sommaren närmar sig med stormsteg och det är dags att fixa i ordning hemma, både inomhus och utomhus. Men det finns ett antal hemmafix som är mer riskfyllda än andra att genomföra på egen hand. Att lägga om taket toppar listan över de farligaste hemmafixen att utföra i sommar. Det anser 54 procent. Att hugga ner träd rankas som den näst mest riskfyllda sysslan, följt av att klippa eller såga ner buskar.

Många slarvar också med säkerheten vid hemmafixet. Fler än hälften har använt en eldriven såg eller borrmaskin utan hörselskydd eller skyddsglasögon. Även vid de sysslor som anses vara mest riskfyllda, som takarbeten och trädfällning, slarvas det i hög utsträckning med säkerhetsutrustning. 34 procent har sågat buskar utan handskar och nästan lika många, 31 procent, har klippt gräset i sandaler. Fler än var femte, 22 procent, har också utfört takarbeten utan säkerhetslina.

– Det är oroväckande att många saknar rätt säkerhetsutrustning. Även den enklaste syssla, som att såga plank, kan ha förödande konsekvenser om man inte använder skyddsglasögon. På Skanska minskade ögonskadorna med mer än hälften när vi införde skyddsglasögon som obligatorisk skyddsutrustning på våra byggarbetsplatser. Rätt utrustning är A och O innan man drar igång med sommarens renovering, säger Rikard ”Säkra Snickaren” Andersson, skyddsombud på Skanska.

Säkerhetsbarometern visar också att 18 procent av de som har skadat sig vid hemmafixet gjorde detta när de fällde ner träd eller sågade buskar. 12 procent skadade sig i samband med att de byggde en uteplats eller altan.

– Takarbeten och trädfällning är riskfyllda arbeten som inte bör utföras på egen hand om man saknar kunskapen. Många hemmafixare har en övertro på sin egen förmåga och det är inte ovanligt att de själva försöker sig på saker som skulle kräva flera personer att utföra säkert på en byggarbetsplats, säger Rikard Andersson.

Hemmafixa säkert i sommar – Säkra Snickarens bästa tips:
• Planera – Vilken säkerhetsutrustning, verktyg och material behöver du för att utföra uppgiften? Planera och köp in allting i god tid.
• Skydda dig rätt – Se till att använda nödvändig skyddsutrustning som skyddsglasögon, handskar, skyddsskor och rejäla arbetskläder.
• Rätt arbetsställning– Arbeta inte med händerna över huvudet längre än ett par minuter och växla arbetsuppgifter ofta. Jobba med rak rygg och böjda ben.
• Be om hjälp – Utför inte en arbetsuppgift ensam om du är osäker. Två är alltid bättre än en!
• Kontrollera verktygen – Testa och kontrollera alltid verktyg innan du använder dem. Motorsågen eller gräsklipparen kan ha försämrats efter en vinter i förrådet.
 
För tips om hur man hemmafixar säkert se www.skanska.se/sakrasnickaren

Om undersökningen:
Undersökningen genomfördes via TNS Sifo med ett riksrepresentativt urval över hela landet med 1 002 respondenter. Undersökningen är genomförd i mars 2016.

Om Rikard ”Säkra Snickaren” Andersson:
Ålder: 52 år
Familj: Sambo och fyra barn
Sysselsättning: Huvudskyddsombud på Skanskas projekt Nya Karolinska Solna
Bakgrund: Rikard har arbetat i byggbranschen sedan 1980 och är i grunden betongarbetare. Han har arbetat 13 år på Skanska och brinner för att få fler att förstå vikten av säkerhet, både på arbetsplatsen och vid renoveringar i hemmamiljö.