c

Smarta lösningen som sparar både energi och pengar

I Hammarängen i Skellefteå har Skanska kommit på ett sätt att spara energi, bara genom att planera arbetsplatsen annorlunda. Från start var målet hållbarhet, men lägre kostnader blev en solklar bonus.

Bättre bodetablering i Hammarängen inkluderar mindre markkontakt, kontroll av energiförluster, isolering kring dörrar och fönster och en sluss.

Allt började med en upptäckt i det prisbelönta och hållbara anläggningsprojektet Skellefteå Site East.
– Vi reagerade på att elförsörjningen till projektområdet var högre än för den kraftfulla stenkrossen och tänkte att det här måste vi göra något åt, säger Skanskas projektingenjör och hållbarhetssamordnare Martin Lundholm.

Skanska mätte energiåtgången i området där det bland annat fanns containers, grindar och laddstolpar för elbilar, men valde att koncentrera insatserna till bodetableringen. I nästa projekt, Hammarängen Skellefteå Södra, har Skanska i samarbete med Rental lyckats med en betydlig energibesparing bara genom att planera arbetsplatsen på ett smartare sätt.

– Nyckeln är att vi på Rental inkluderats i tidigt skede för att grundligt kunna förstå behovet, se över och möta upp, säger Robert Arnlund, säljare på Rental som hyr ut maskiner, verktyg, grindar och bodar till olika byggprojekt.

Små förändringar – stora vinster

Bland annat har etableringen av de blå byggbodarna effektiviserats, vilket gör att man kunnat spara in på två bodar och därmed också energiåtgången.

– Vi har tänkt ”sockerbit” och byggt mer kvadratiskt. Det är liknande volym, men på en mindre yta vilket gör att kylan från marken inte får lika stor påverkan. Vi flyttade också upp kontoren en våning, berättar Martin Lundholm. 
Vissa fönster och dörrar har fått förstärkt isolering. Dessutom har energiförlusten kontrollerats med värmekamera.

– Det är 20–30 personer som ska in och ut flera gånger varje dag och för att undvika att värme smiter ut när människor passerar byggde vi en sluss i entrén, säger Robert Arnlund.

Besparing en bonus

Förändringsarbetet inleddes hösten 2021 med målet att spara energi för miljöns skull.
– Den ekonomiska besparingen har aldrig varit syftet, men det är helt klart en bonus, säger Martin Lundholm.

Nästa mål är att få fler att jobba på det här sättet. Studiebesöken på Hammarängen har duggat tätt för att sprida kunskap.

– Det handlar om enkla åtgärder, men skulle göra ofantligt stor skillnad om fler jobbade på det här sättet, säger Martin Lundholm.

Senast uppdaterad: 2023-10-10

Rekommenderad läsning