c

Skanska går in i samarbete om stadsbyggnad i Barkarby

Skanska har anslutit sig till samarbetsprojektet Barkarby Science som startas på initiativ av Järfälla kommun. Det rör sig om en utvecklingsarena i Järfälla, utanför Stockholm, för forskning, innovation och utbildning inom samhällsbyggnad och hållbar stadsbyggnad.

Skanska är ett av flera stora företag i satsningen som även innebär samarbete med Södertörns högskola och eventuellt KTH.

- Skanska bygger för ett bättre samhälle. I Barkarby Science ser vi att det kan utvecklas ett intressant kluster av företag med olika kompetenser som tillsammans kan skapa ännu bättre möjligheter för en utvecklad samhällsbyggarprocess. Samverkan tror vi är en viktig del för att nå ett bättre samhälle. ”Partnership is the new leadership” som det heter på engelska, säger Mats Rönnbo, affärsutvecklare, Skanska.

Samarbetet utgår från expansiva Barkarbystaden där Skanska driver flera bygg- och utvecklingsprojekt. Barkarbystaden utvecklas till en knutpunkt med bostäder, arbetsplatser, handel, kultur och samhällsservice. Här finns en möjlighet till samarbete och dialog mellan intressenter kring hållbar samhällsutveckling. Aktörerna ska kunna verka för och understödja högre utbildning och forskning samt skapa förutsättning för arbetstillfällen och projekt där ny teknik och nya metoder för långsiktig hållbar stadsutveckling kommer att användas.

- Nu tar vi Barkarby Science från idé till genomförande i ett unikt samarbete mellan näringsliv, akademi och kommun. Det är också otroligt glädjande att Södertörns högskola har valt att samarbeta med Barkarby Science när vi nu tillsammans med några av branschens största aktörer utvecklar – och ger möjlighet att tillämpa – framtidens lösningar inom stadsbyggnad, mobilitet och smarta energilösningar, säger kommunstyrelsens ordförande i Järfälla, Claes Thunblad (S).

Övriga medverkande företag är: Atrium Ljungberg, Eon Värme Sverige, Järfällahus, NCC och Scania.

Ärendet om bildande av Barkarby Science klubbas formellt i Järfälla kommunfullmäktige 18 december.

Senast uppdaterad: 2017-12-11

Rekommenderad läsning