c

Skanska bygger Kirunas nya landmärke

Med utsikt över fjällvärlden ska den 13 våningar höga hotellbyggnaden resa sig som ett landmärke i Kirunas nya stadskärna.

Nya hotellbyggnaden i Kiruna är inspirerad av Kebnekaise och har både en mjuk och en taggig sida – precis som Sveriges högsta berg.

– Det känns spännande att vara en del i den historiska stadsflytten, säger Bernt Lundstedt, affärsutvecklare, som i flera år jobbat tätt ihop med Kiruna kommun, Scandic Hotels och LKAB för att projektet ska komma till stånd.

Kirunas nya landmärke kommer inte att gå någon förbi. Den prisbelönta arkitektfirman SandellSandberg, med Thomas Sandell i spetsen, valdes för att utforma en byggnad med en arkitektur som sticker ut. Byggnaden är inspirerad av Kebnekaise och har både en mjuk och en taggig sida – precis som Sveriges högsta berg. Byggnaden kommer dessutom att vara Kirunas högsta, med milsvid utsikt över fjällmassivet.

– Hotellet, som ligger vid torget i nya centrum, ramar – tillsammans med bland annat ett nytt kulturhus – in stadshuset som historiskt har varit Kirunas viktigaste byggnad tillsammans med stadens kyrka som finns med på FN:s världsarvslista. Hotellbyggnaden kommer att innehålla 231 rum, konferensutrymmen, restaurang med bankettsal, gym, relax och en skybar högst upp, berättar Bernt Lundstedt, affärsutvecklare.

En del i stadsflytten

Skanska uppför hotellet till LKAB med Scandic Hotels som operatör och kommer att ersätta nuvarande hotell Scandic Ferrum. Hotellbygget är en del i den stadsflytt som pågår i Kiruna som är en följd av att gruvbrytningen, och gruvans utbredning, vilken orsakar deformationer i marken inom nuvarande stadskärna. Stadens centrum flyttas därför cirka tre kilometer österut.

I slutet av augusti togs det första, symboliska spadtaget för hotellet. Skanska AB:s styrelseordförande Hans Biörck, Peter Jangbratt, Sverigechef Scandic Hotels, Linus Niva, LKAB:s chef för samhällsomvandlingen i Kiruna och Gunnar Selberg, kommunalråd i Kiruna höll i spadarna. Då hade markarbetet redan pågått i några månader.

Vann markanvisningen

Det var vid årsskiftet 2014/2015 Skanska vann Kiruna kommuns markanvisningstävling för ett av de tio första kvarteren i Kirunas nya centrum. Sedan dess har arbetet pågått med att skapa en produkt och en affärsidé som möter de krav som de inblandade aktörerna har. I november 2018 undertecknades samtliga avtal.

– Det har varit en lång, spännande och delvis komplicerad process. Vi har hela tiden haft ett nära samarbete med de andra aktörerna, Scandic och LKAB, där allas kompetenser har tagits tillvara.

– Eftersom det uppförs ett helt nytt centrum, där de övriga kvarteren uppförs av andra aktörer och byggare, har det också varit viktigt att samarbeta med dessa och kommunen, så att de kvarteren hänger med i samma tempo. Hela nya Kiruna centrum beräknas stå färdigt 2022/2023.

Första privata aktören

Skanska är den första av de privata aktörerna som genomför sitt projekt i Kiruna nya centrum och förutom hotellet bygger företaget också, inom samma kvarter, ett parkeringshus för Kiruna kommun.

– Nu är projektet inne i nästa fas, att genomföra samtliga byggnationer. Det är ett stort och ganska komplicerat projekt. Att bygga i arktiskt klimat är en utmaning i sig och det gäller att ta tillvara på de vinterfria månaderna. Vintrarna är långa och det kan komma perioder med snöstorm eller 30 minusgrader med risk att bygget står still, säger Bernt Lundstedt och påpekar att processen med hotellprojektet på många plan har varit ett utmanande uppdrag att leda, inte bara ekonomiskt och tekniskt:

– Vi är med i hela processen kring att flytta och uppföra en ny stadskärna. Det har varit, och är även för de som nu kör nästa fas, ett speciellt uppdrag. Det är nog ”once in a lifetime” man får vara med och flytta en stad, säger Bernt Lundstedt.

Hotellet beräknas vara inflyttningsklart omkring årsskiftet 2021/2022.

Föjl projeket för Hotell Kiruna.

Senast uppdaterad: 2019-10-28

Rekommenderad läsning