c

Simsvaga fiskar får egen kanal

Vissa fiskar klarar inte av att simma i strömt vatten. I Slussen får de en egen kanal där de kan vandra mellan Saltsjön och Mälaren, och även ta en paus om andan faller på.

Nils Ericsons slusskanal från 1850.
1 av 4 Den gamla Nils Ericson-slussen från 1850 byggs om till en vandringsled för simsvaga fiskar som inte klarar av det strömmande vattnet i Slussen.
Byggarbetsplats ute i vattnet i Slussen.
2 av 4 Betongkonstruktionen gjuts i delar på flytande formbord och monteras sedan ihop på plats.
Fisk simmar under vatten.
3 av 4 I fiskvandringsleden kommer Skanska också att montera svag belysning. Fiskarna gillar nämligen inte att simma i mörker.
Blond kvinna i hjälm och skyddsutrustning.
4 av 4 Cecilia Ahlström är produktionschef för betongblocket i Slussen. ”Det är otroligt häftigt att få jobba i en sådan historisk miljö och även hjälpa till att bevara djurlivet.”

Ombyggnationen av Slussen kräver att hänsyn tas till hur djurlivet påverkas av den nya miljön. Därför bygger Skanska, på uppdrag av Stockholms stad, en fiskvandringsled som ska hjälpa simsvaga fiskar att ta sig ut i Mälaren. Det handlar framför allt om abborre, gädda och gös, fiskar som inte är så bra på att simma i strömt vatten, som nu får en alldeles egen slusskanal.

– Det häftiga med det här projektet är inte bara att vi skyddar fiskarna. Fiskvandringsleden kommer att ligga i den gamla Nils Ericson-slussen från 1850. Den är i befintligt skick, med samma gamla stenar som monterades på 1800-talet. Det här ger oss möjlighet att både bevara det historiska hantverket och ge det en ny användning, säger Skanskas Cecilia Ahlström som är produktionschef för betongblocket i Slussen.

Rastplats för fiskar

Just nu skapas en slänt vid ingången i Saltsjön för att hjälpa de simsvaga fiskarna att hitta rätt. De gillar nämligen att söka sig fram längs botten. När de sedan känner doften av Mälarens vatten kan de simma vidare in i kanalen.

– Leden fyller vi med återvunnen morän, för att skapa en naturlig miljö för fisken. Efter det tar vi stenar från Gustav Vasas gamla försvarsmur på Södra Slussplan. De ska placeras i moränen för att skapa rätt ström, och kommer även att fungera som rastplatser för fiskarna, berättar Cecilia Ahlström.

Gillar inte mörkret

Den prefabricerade fiskvandringsleden blir ungefär 2,5 meter bred och 2,7 meter djup, och får tillsammans med den sista delen en totalvikt på 805 ton.  Delar av betongkonstruktionen gjuts på flytande formbord vid Munkbrokajen. Två av tre delar sänks sedan ner i vattnet för att dras i rätt läge. Eftersom leden ska överdäckas måste Skanska också installera lampor i kanalen.

– Fiskarna tycker inte om att simma i mörker utan föredrar lite skymningsbelysning, förklarar Cecilia.

Koll på fisk-tv

En kul detalj är att Stockholm Stad planerar att installera en fisk-tv alldeles vid överdäckningen. I anslutning till tv-skärmen kommer det att visas information och statistik om de olika typerna av fiskar som simmar ut i Mälaren.

– Det är inte många storstäder som har ett så levande djurliv mitt i stan. Jag tycker att det är roligt att vi får vara med och belysa det.

Kommer du själv att titta på fisk-tv när nya Slussen öppnar 2025?

– Absolut! Jag kommer att sitta där och äta glass och kolla in alla fina fiskar som simmar förbi.

Senast uppdaterad: 2023-11-20

Rekommenderad läsning