c

Samhallpersonal förändrar synen på funktionsnedsättningar

Vid Färgskrapan i Sollentuna jobbar killar i varselkläder med att skapa ordning och reda på arbetsplatsen – och det är inte vilka killar som helst. Det är personal från Samhall som Skanska anlitar för att ge personer med olika funktionsvariationer chansen att få testa på att jobba inom byggbranschen.

Chippen Ceccon, från Samhall, här som  flaggvakt åt Skanska.
1 av 3 Chippen från Samhall, här som flaggvakt åt Skanska.
I Sollentuna, strax norr om Stockholm, har Skanska fått i uppdrag att bygga den 15 våningar höga Färgskrapan.
2 av 3 Vid Färgskrapan i Sollentuna jobbar personal från Samhall som Skanska anlitar för att ge människor med funktionsnedsättning chansen att jobba inom byggbranschen.
Carl Widegren, blockchef Logistik på Skanska, Marie Redén, områdeschef på Samhall och Chippen Ceccon, flaggvakt från Samhall framför St Görans Sjukhus i Stockholm.
3 av 3 Carl Widegren, blockchef Logistik på Skanska, Marie Redén, områdeschef på Samhall och Chippen Ceccon, flaggvakt från Samhall framför St Görans Sjukhus i Stockholm.

– Vi vill ge en eloge till Skanska för att vi fick det här uppdraget, säger Marie Redén, områdeschef på Samhall. Att Skanska tar in personal från oss gör verkligen skillnad, både för de enskilda personerna och när det gäller att förändra samhällets syn på funktionsnedsättningar.

– Det är verkligen ett fantastiskt projekt! För oss på Samhall gäller det att matcha rätt person till rätt arbetsuppgift – och vår personal har verkligen vuxit i sina nya roller, säger Malin Werin,områdeschef på Samhall.

Inlett samarbetet med Samhall i flera projekt

Skanska har inlett samarbete med Samhall bland annat Färgskrapan i Sollentuna och St Görans Sjukhus på Kungsholmen.

– Samarbetet med Samhall är superintressant och jag kände direkt att det var något som vi ville vara med på. Nu har vi två personer från Samhall som varit med oss sedan hösten 2018, och när det behövs så tar vi in mer personal därifrån, berättar Linda Carlsson, projektinköpare på Färgskrapan.

– Här jobbar vi med många olika uppgifter, säger Tommy Sandén, Samhallsanställd som arbetar på Färgskrapan. Det handlar mest om att underlätta för byggarna, som till exempel att få upp byggmaterial och att städa undan så de lättare kan göra sitt arbete.

– Vi började med en enda arbetsuppgift för att det skulle vara lätt att komma in i jobbet, förklarar Linda, och sedan byggde vi på successivt med flera olika uppgifter. Det kan vara att bygga väderskydd, sätta upp skyltar, öppna grindar, och inte minst grovstädning som ger ordning och reda och skapar trivsel på arbetsplatsen. Allt fungerar väldigt bra.

Mångfald tillsammans med en inkluderande arbetskultur

– På Skanska jobbar vi ju med social hållbarhet och inkluderar gärna människor med olika bakgrund. Alla har ju lika värde och det här samarbetet ger en bra känsla i magen, säger Carl Widegren, Skanskas blockchef AK/Logistik på St Görans Sjukhus.

– Det är ett underbart roligt jobb och vi stormtrivdes, säger Chippen Ceccon, som var Samhallsanställd och arbetade på St Görans Sjukhus. Vår viktigaste uppgift var säkerheten vid grindarna, men vi såg också till att vara synliga och finnas till hands när folk frågade efter vägen.

Det dagliga umgänget och bra atmosfär

–Det var jättetrevlig stämning, säger Chippen. Alla är lika värda i allas ögon. Det är väldigt viktigt, särskilt för oss på Samhall. Det kan vara saker som är jobbiga för oss, som ögonkontakt till exempel. Alla är inte lika framåt, men alla är respekterade.

– Jag trivs väldigt bra på Skanska, säger Tommy. Det är kul att få vara en av de första från Samhall som jobbar på ett bygge. Det är också intressant att följa processen från början till slut, från ritningen till det färdiga höghuset. Jag skulle kunna tänka mig att jobba inom bygg i framtiden.

– Ja, jag lever min dröm när jag får jobba på Skanska, tillägger Sean Nugent, som också jobbar på Färgskrapan.

Erfarenheten på Skanska har gett nya möjligheter

Chippen har redan lämnat Skanska och Samhall för ett annat jobb.

– Att människor lämnar oss och går över till den öppna arbetsmarknaden är vårt främsta mål, säger Marie. Jag tycker att det är jättekul att Chippen kommer vidare!

– Jag fick kontakt med min nya arbetsgivare genom jobbet på Skanska. Det var en underleverantör som erbjöd mig jobb hos dem, och jag hade aldrig träffat dem om jag inte haft jobbet som flaggvakt, säger Chippen.

Senast uppdaterad: 2019-10-25

Rekommenderad läsning