c

Prisas för sin goda arbetsmiljö

På bygget av Stenportskolan har gemensamma aktiviteter och en öppen dialog, både på arbetsplatsen och med lärare och barn, skapat trivsel och teamkänsla.

Redan från byggstart var målet varit att skapa en socialt hållbar, hälsosam och säker arbetsplats. Nu har teamet bakom nya Stenportskolan i Lidköping utsetts till arbetsmiljöhjältar under årets Skanska Safety Week.
1 av 3 Redan från byggstart var målet varit att skapa en socialt hållbar, hälsosam och säker arbetsplats. Nu har teamet bakom nya Stenportskolan i Lidköping utsetts till arbetsmiljöhjältar under årets Skanska Safety Week.
En öppen dialog skapar teamkänsla. Det gör att alla drar åt samma håll och är mer benägna att hjälpa varandra.
2 av 3 En öppen dialog skapar teamkänsla. Det gör att alla drar åt samma håll och är mer benägna att hjälpa varandra.
Projektchefen Johan Sveder brinner för att skapa en bra arbetsmiljö och en nyckel till framgång är att låta alla i projektet komma till tals.
3 av 3 Projektchefen Johan Sveder brinner för att skapa en bra arbetsmiljö och en nyckel till framgång är att låta alla i projektet komma till tals.

I höstas revs den gamla Stenportskolan i Lidköping efter att ha varit i kommunens tjänst sedan början av 1970-talet. På samma plats bygger Skanska en ny låg- och mellanstadieskola och en grundsärskola för runt 400 elever. Arbetsgruppen består av ett sammansvetsat gäng från Skanska Region Hus Väst som nu utsetts till årets arbetsmiljöhjältar under Skanska Safety Week. I motiveringen står bland annat att "projektet präglas av positivitet, kreativitet, stabilitet, trygghet och inkludering".
– Oj vad roligt. Jag visste inte ens att vi var nominerade. Det ska vi så klart fira när vi får möjlighet, säger projektchefen Johan Sveder när han nås av nyheten.

Socialt hållbar arbetsplats

Utmärkelsen är ingen slump. Redan från byggstart har målet varit att skapa en socialt hållbar, hälsosam och säker arbetsplats där alla yrkesgrupper, både Skanskas egna medarbetare och underentreprenörer, får tycka till och påverka arbetet.
– En öppen dialog skapar teamkänsla. Det gör att alla drar åt samma håll och är mer benägna att hjälpa varandra, konstaterar Johan Sveder och hyllar arbetsplatsen med produktionschefen Richard Johansson i spetsen som ser till att de fina orden omsätts i handling.

Varje arbetsdag startar med en gemensam morgonuppvärmning. Ibland dukas det upp frukost där alla bidragit med en slant, och nu när vårvärmen kommer siktar gruppen på gemensam grillning. Alla som jobbar i projektet får en vattenflaska med texten "Det är viktigt för mig att det går bra för dig”, samt ett träningsgummiband. Namnlappar delas ut till hjälmarna så att alla ska lära sig varandras namn.
– Budskapet på flaskan kommer till en början från en av rektorerna på skolan. Det är ett uttryck som säger väldigt mycket om den kultur vi vill skapa på arbetsplatsen.

Del av en skolsamverkan

Eftersom det alltid finns de som inte är bekväma att prata i större grupper genomförs också anonyma temperaturmätningar.
– Medarbetarna får sätta grönt, gult eller rött utifrån hur de trivs på arbetsplatsen. Resultatet från avstämningarna ger bra underlag för dialog så att vi kan skruva på saker att göra annorlunda. Men det visar också vad vi gör bra som det är viktigt att fortsätta med, säger Johan Sveder.

En annan uppskattad del av projektet är kontakten med de föräldrar, barn och personal som tillfälligt flyttat till en annan skola. Projektet delar bland annat med sig av filmer, foton och ritningar via en mapp i molnet. Samarbetet är en del av en skolsamverkan där Skanskas Helena Bobic framgångsrikt samordnar aktiviteterna.
– Vi har förmånen att ha kvar särskoleklassen i en del av den gamla fastigheten som inte rivits än. De vill gärna ha materialprover och lära sig om byggprocessen. En av våra yrkesarbetare gjorde på eget initiativ en betongplatta i genomskärning till eleverna, berättar Johan Sveder och tillägger:
– Men det är vi som kammat hem storvinsten. Särskolan bakar väldigt mycket, men hinner inte äta upp allt. Det är inte ovanligt vi får färska surdegsfrallor till etableringen.

Vad är en arbetsmiljöhjälte för dig?
– Någon som är intresserad och engagerad, som tar ansvar för sitt men inte tvekar att hjälpa andra när det behövs. Det är egenskaper jag tycker är värdeskapande.

Fakta: Skanskas arbetsmiljöhjältar 2021

1. Lisa Perrera, gruppchef Skanska Industrial Solutions
Motivering: "Sedan mars 2020 har Lisa lett dagliga träningspass via video. Med sin fantastiska utstrålning och energi sprider hon enormt mycket glädje och uppmuntrar till värdefull och rolig vardagsmotion."

2. Diana Hoffrén, projektingenjör, Väg och Anläggning Mellansverige
Motivering: "Hittar vägar som förenklar för projektmedarbetarna att kunna göra rätt och jobba säkert. Hon lyssnar och förstår projektens unika svårigheter och är ett bollplank med lösningar och förslag."

3. Roman Fokin, produktionsledare, Hus Stockholm Nord, Kv Linnéan
Motivering: "Har tagit stort ansvar för arbetsplatsens utformning gällande skyltning och separering av fordonstrafik och persontrafik. Har även lett covid 19-arbetet på ett sätt så att alla kan känna sig trygga att komma till arbetsplatsen."

4. Leif Larsson, yrkesarbetare och skyddsombud, Väg och Anläggning Väst
Motivering: "Som skyddsombud har han stor integritet och tvekar aldrig att ingripa om något inte står rätt till. Han är respekterad av Skanskas medarbetare för både sin kompetens och sitt sätt att vara."

5. Projekt Stenportskolan, Region Hus Väst
Motivering: "Utifrån projektets hälso- och säkerhetsmål arbetar teamet systematiskt för att skapa en hälsosam och säker arbetsplats. Projektet präglas av positivitet, kreativitet, stabilitet, trygghet och inkludering."

Fakta: Safety Week

Skanskas målsättning är att arbetsplatserna ska vara säkra och hälsosamma. En förutsättning för att nå våra mål är att vi alla engagerar oss, tar ansvar och bryr oss om varandra på våra arbetsplatser. För att uppmärksamma detta anordnar vi årligen Skanska Safety Week. En vecka fylld med aktiviteter med syfte att höja medvetenheten och engagemanget kring säkerheten och välbefinnandet på våra arbetsplatser. Årets Safety Week hålls den 17-23 maj och årets tema är "Hållbart arbetsliv".

Senast uppdaterad: 2021-05-20

Rekommenderad läsning