c

Komplexa gjutningen – blir landets längsta rulltrappa

Nu är ett av de mest kritiska momenten avklarade i utbyggnaden av tunnelbanan i Nacka. Det handlar om gjutningen av rulltrappsschaktet som blir det längsta i Sverige med sina 100 meter.

Gjutning med en formvagn i utbygganden av tunnelbanan mot Nacka.
1 av 6 Till gjutningen av ett 100 meter långt rulltrappschakt i Nacka använde Skanska en formvagn.
Trappa upp för ett lutande rulltrappschakt
2 av 6 Rulltrappan på den nya tunnelbanestationen i Nacka blir den längsta i Sverige.
Rostiga armeringsstänger sticker upp.
3 av 6 Till gjutningen har Skanska använt betong och armering med lägre klimatavtryck.
Hand på tryckmätare för hydraulik.
4 av 6 För att kunna flytta en formvagn på 120 ton behöver man ta hjälp av hydraulik.
En gjutform tillverkad i plywood.
5 av 6 I formvagnen sitter plywood som anpassats till valvets form.
Byggarbetare i gula varselkläder går över arbetsplatsen.
6 av 6 Skanska lämnar över sin del 2026 i projektet. Efter det tar andra över för att göra installationer, sätta in hissar, rulltrappor, ljus och brandskydd.

Just nu pågår utbyggnaden av tunnelbanans Blå linje till Nacka. På uppdrag av Region Stockholm färdigställer Skanska berg- och anläggningsjobben på den sista etappen, vilken innefattar 1,2 kilometer spårtunnlar med tre uppgångar i Nacka. Nyligen genomfördes ett av de mest kritiska momenten i projektet –gjutningen av ett rulltrappsschakt som blir Sveriges längsta.

– Tunnelbanestationen i Västra Skogen har länge haft rekordet på 66 meter, men det slår vi med råge nu, säger Skanskas projektchef Gustaf Ossmer.

Tung pjäs på 120 ton

Att gjuta ett närmare 100 meter långt schakt, med en lutning på 30 grader, kräver noggranna förberedelser, erfarna betongarbetare och framför allt rätt metod.

– Det finns lite olika sätt att göra det här på. Vi valde att använda en formvagn som är bra när man behöver gjuta långa konstruktioner i flera etapper, berättar Skanskas projektingenjör Markus Liljekvist.

– Det är en riktigt tung pjäs på runt 120 ton som går på räls. Det krävs tjocka stålvajrar för att hålla vagnen på plats och hydraulkrafter när det är dags att flytta den, säger Gustaf Ossmer.

Allt byggt med handkraft

Förarbetet tog tre månader med dubbla skift på arbetsplatsen, medan själva betonggjutningarna klarades av på tre dagar. En nagelbitare där inget fick gå fel.

– Det är ett otroligt komplex moment. Bland annat för att det inte går att använda kranar eller andra lyfthjälpmedel på platsen. All form, armering och ställning har byggts med handkraft, berättar Markus Liljekvist och fortsätter:

– Säkerheten är också en utmaning. Vi har haft räddningstjänsten på plats två gånger bara för att undersöka vad som krävs om olyckan skulle vara framme.

Minimerar resursförbrukningen

Till rulltrappsschaktet har det gått åt 1 500 kubik betong, vilket i liter motsvarar innehållet i 1,5 miljoner mjölkpaket. Eftersom Region Stockholm bestämt sig för att CEEQUAL-certifiera entreprenaden genomsyras tunnelbaneutbyggnaden av hållbarhetsfrågan.

– Vi använder betong och armering med lägre klimatavtryck, och arbetar även med att minimera resursförbrukningen i projektet. När vi byggde tunnlarna återanvände vi till exempel processvattnet i stället för att ta dricksvatten till tunnelborrmaskinerna, säger Markus Liljekvist.

Skankas del i projektet färdigställs under 2026. Efter det tar andra entreprenörer över för att göra installationer, sätta in hissar, rulltrappor, ljus och brandskydd. När trafiken börjar rulla 2030 får resenärerna från Nacka en restid på endast 12 minuter in till T-Centralen – och förstås en tur i Sveriges längsta rulltrappa.

Fakta: Så går gjutning med formvagn till

  1. Armeringsjärn placeras i sektionen som ska gjutas.
  2. Formvagnen skjuts på plats under armeringen.
  3. Formen kompletteras och finjusteras med hjälp av hydraulik.
  4. Betong pumpas in i formen, och vibreras för att det inte ska bli luftfickor.
  5. När betongen härdat öppnas formarna igen och vagnen lossas från den gjutna delen.
  6. Vagnen skjuts framåt en sektion och processen börjar om igen.
Senast uppdaterad: 2025-10-16

Rekommenderad läsning