c

Kvarteret som ska minska ensamheten

Bostäder för framtiden handlar om mer än modern design och smarta lösningar. I kvarteret Verkstan i Umeå är målet att bygga bort ensamheten.

Skanska Nya Hems Anna Nordbrandt och Mats Andersson med det tegel som ska återbrukas och användas vid byggandet av gårdshuset Orangeriet.
1 av 4 Skanska Nya Hems Anna Nordbrandt och Mats Andersson med det tegel som ska återbrukas och användas vid byggandet av gårdshuset Orangeriet.
På Teg i Umeå bygger Skanska ett helt nytt kvarter som går under namnet Verkstan.
2 av 4 På Teg i Umeå bygger Skanska ett helt nytt kvarter som går under namnet Verkstan.
Lägenheterna i Verkstan får stora balkonger och terrasser, men det unika med kvarteret är de gemensamma ytor som ger de boende möjlighet att träffas och ordna aktiviteter ihop.
3 av 4 Lägenheterna i Verkstan får stora balkonger och terrasser, men det unika med kvarteret är de gemensamma ytor som ger de boende möjlighet att träffas och ordna aktiviteter ihop.
På Teg i Umeå bygger Skanska 160 bostadsrätter i modern industristil med glasväggar och öppna ytor. De boende kommer också att kunna nyttja en gemensamhetslokal som får namnet Orangeriet.
4 av 4 På Teg i Umeå bygger Skanska 160 bostadsrätter i modern industristil med glasväggar och öppna ytor. De boende kommer också att kunna nyttja en gemensamhetslokal som får namnet Orangeriet.

Stadsdelen Teg i Umeå är under omvandling. Där det tidigare låg industrifastigheter och verkstäder växer nu ett nytt bostadsområde fram. Gamla E4:an blir stadsgata med breda cykelbanor som ska ta de boende över bron in mot centrum.

Där bygger Skanska Nya Hem ett helt nytt kvarter som går under namnet Verkstan. En gammal bilhandel har fått ge plats åt drygt 160 bostadsrätter i toppmodern industristil med glasväggar, stora balkonger och en gemensam takterrass med bastu. Men det verkligt unika med Verkstan är inte arkitekturen eller husets Svanenmärkta miljöprofil, utan den sociala hållbarhetstanke som väcktes när Skanska byggde grannhuset Solterrassen.

– Redan 2013 pratades det mycket om ensamhet som ett växande problem i samhället. Vi tog med oss de tankarna när vi byggde Solterrassen som fick flera gemensamhetsytor och odlingsmöjligheter. Sedan dess har vi bara stärkts i vår övertygelse om att det här är rätt väg att gå, säger Mats Andersson, affärsutvecklare på Skanska Nya Hem.

Naturliga mötesplatser

Enligt SCB saknar 13 procent av svenskarna en nära vän. Om man ser till hela befolkningen uppger 4 procent att de är socialt isolerade, vilket motsvarar en halv miljon svenskar. Bland 85-åringarna är siffran 15 procent. Storbritannien har tagit problemet på så stort allvar att regeringen tillsatt en särskild ensamhetsminister.

– Personligen tror jag att det här blir en av de stora frågorna efter pandemin. Vi måste försöka motverka ensamheten, helt enkelt för att människor ska hålla sig friska. Ett sätt att göra det på är att bygga in möjligheter att mötas i våra bostadsområden, säger Mats Andersson.

Bjuder in till aktiviteter

Hjärtat i Verkstan blir ett gemensamt gårdshus som går under arbetsnamnet Orangeriet. Där ska man kunna göra allt från att ha 50-årsfest till att ordna vinprovningar eller kolla på en VM-final ihop. Tanken är att ta fram en teknisk lösning där de boende kan boka lokalen eller bjuda in till gemensamma aktiviteter.

– Lokalen ger de boende möjlighet att träffas, men vi vet ju också att saker inte sker av sig självt. Därför kommer vi att styra upp ett par aktiviteter i början för att de ska lära känna varandra och komma igång, berättar Anna Nordbrandt som är kund- och marknadsansvarig på Skanska Nya Hem.

Det kan vara en matlagningskurs, en yogaklass eller varför inte en florist som kommer på besök och visar hur man binder fina buketter, säger Anna.
– Min målbild är att jag välkomnar de boende till den första gemensamma aktiviteten i samband med att vi inviger vårt orangeri om ett par år.

Återbrukat material

Orangeriet byggs till viss del av återbrukat tegel från den bilhandel som låg på platsen vilket minskar både mängden avfall och klimatpåverkan i projektet. Det blir solceller på taken, energiåtervinning från avloppsvattnet och gemensamma mobilitetslösningar som ellådcykel och bilpool i garaget. En ytterligare mötesplats för de boende är takterrassen som har bastu och kvällssolsläge.
– På 1960- och 70-talen byggde man på ett sätt som gjorde att du kunde komma hem från jobbet, ta hissen och gå in i lägenheten utan att träffa en enda människa. Vi vill göra precis tvärtom och hitta naturliga kontaktytor där du kan heja på grannarna, säger Mats Andersson.

Nöjdaste bostadskunderna

Vad som händer efter att de första personerna flyttat in vintern 2022 är svårt att veta, men med tanke på att grannfastigheten Solterrassen hade "Sveriges nöjdaste bostadskunder" i en branschmätning 2018 borde förutsättningarna för trivsel vara goda även i Verkstan.
– På Solterrassen har de boende startat en odlingsklubb och köpt ett eget växthus till taket. De bakar sockerkaka och fikar ihop. Det är otroligt givande att se hur det som var en idé om minskad social isolering faktiskt fungerar i verkligheten, säger Anna Nordbrandt.

 

Senast uppdaterad: 2021-04-12

Rekommenderad läsning