c

Kosti satsar på framtid i byggsektorn

Kosti Makdis Afreem kom ensam till Sverige från krigshärjade Aleppo i Syrien för två år sedan. Han drömmer om att jobba inom byggsektorn – och nu får han en flygande start genom en praktikplats hos Skanska i Sundbyberg.

– Vi gillar Kosti! säger Kent Malmgren (till vänster) och Aleksandar Gavric.

Det är super, säger Kosti. Det bästa är att jag får träffa nya människor och kolla hur det funkar med jobb i Sverige – och förstås att det är roligt också!

Praktikplatsen ingår i ett nytt projekt som Sundbybergs stad har startat tillsammans Region Hus Stockholm Bostäder. Tanken är att stötta ungdomar till en väl fungerade vardag och samtidigt ge dem möjlighet att komma i kontakt med den svenska arbetsmarknaden.

Kostis praktikplats är i projektet Linabergs Allé Stockholm, som bland annat omfattar bostadshus i den nya stadsdelen Annedal i Sundbyberg. Projektchefen Aleksandar Gavric är positiv till initiativet.

Självklart ställa upp

– För mig är det viktigt att nyanlända ungdomar integreras i samhället på ett vettigt sätt, säger Aleksandar Gavric. När jag fick frågan om vi hade möjlighet att ta emot praktikanter, så ställde vi självklart upp.

Kosti praktiserar varje onsdag eftermiddag under totalt tio veckor. Produktionsledaren Kent Malmgren är Kostis mentor.

– Första veckan var jag med Kent på kontoret, berättar Kosti. Jag fick kläder för säkerheten och andra veckan fick jag vara med på byggarbetsplatsen.

– Vi var sex killar som lyfte armeringsnät, vi lyfte två och två, det var tungt, säger Kosti och ler. Sedan fick jag knyta ihop dem ...

– ... med en najomat, sufflerar Kent, det kallas för att naja.

Jobba med händerna

Kosti pratar bra svenska, men det är många nya facktermer. Han har bott här i två år, sedan den 19 mars 2014. Den första tiden bodde han på ett boende för ensamkommande ungdomar.

Det var socialsekreteraren som hjälpte honom att få praktik. Han fick välja mellan flera praktikplatser, bland annat Skanska och McDonalds, och det var ingen tvekan om vilket han skulle välja.

– Skanska, självklart! säger Kosti bestämt.

Placeringen fick han av Sundbybergs stads arbetsmarknadsenhet som ingår i projektgruppen. Kosti tänker sig en framtid inom byggsektorn. Efter skolan planerar han att söka till Stockholms byggtekniska gymnasium i Kista.

– Jag fick tips om det här på Skanska av en kille som har gått där, säger Kosti. Jag gillar att jobba med händerna, och här får jag göra allt möjligt, som armering, betong, trä, målning.

– Ja, det är bra att lära sig olika saker så man får en bred erfarenhet, säger Kent, som är en lugn och trygg mentor med sina nära 40 år inom Skanska. Han har träffat många noviser under årens lopp.

– Kosti är med hela tiden och jobbar, säger Kent, inte alls en sådan där praktikant som bara står och tittar.

Glad hela kvällen

När Kosti kom in till kontoret efter att ha varit ute och najat så fick han beröm för att han hade gjort ett riktigt bra jobb.

– Han blev så stolt och glad, och det gjorde att jag själv var glad hela kvällen, säger Kent. Det känns så bra att kunna göra någonting för en kille som Kosti.

– Vi vill gärna ge fler nyanlända ungdomar praktik hos oss, säger Aleksandar Gavric, och jag har en tanke om att Kosti ska kunna komma tillbaka och visa den nya praktikanten till rätta. Det blir en liten ledarskapsroll som gör att man växer.

Kosti tar på sig den röda hjälmen och skyddsglasögonen. Nu ska han bege sig ner till källarplanet och måla skärmväggar i det blivande garaget.

Senast uppdaterad: 2016-05-13

Rekommenderad läsning