c

Hyresgästerna trivs bättre – under pågående renovering

När Skanska totalrenoverar hyreshus i Tensta behöver inte hyresgästerna evakueras till andra lägenheter. Istället flyttar de bara 50 meter till modulhus som placerats på innergården.

Under tiden hyresgästerna bodde i modulhusen fick de svara på en enkät som visade att trivseln hade ökat med 25 procent.
1 av 4 Under tiden hyresgästerna bodde i modulhusen fick de svara på en enkät som visade att trivseln hade ökat med 25 procent.
Projektchef Göran Engberg, Skanska Direkt, projektingenjör Gustav Persson och platschef Jan Stojkovic.
2 av 4 Projektchef Göran Engberg, Skanska Direkt, projektingenjör Gustav Persson och platschef Jan Stojkovic.
Första etappen av renoveringen av projektet Kvarteret Juringe omfattar två hyreshus i Tensta, Stockholm.
3 av 4 Första etappen av renoveringen av projektet Kvarteret Juringe omfattar två hyreshus i Tensta, Stockholm.
Husen är byggda på 1960-talet som den del i miljonprogrammet. Skanskas uppdrag började med att modulhusen byggdes om och renoverades. Idag finns det 14 lägenheter i modulhusen.
4 av 4 Husen är byggda på 1960-talet som den del i miljonprogrammet. Skanskas uppdrag började med att modulhusen byggdes om och renoverades. Idag finns det 14 lägenheter i modulhusen.

– Vi hade modulhus stående i Västberga och när jag förslog att vi skulle använda dem som evakueringslägenheter så accepterade fastighetsvärden direkt, berättar projektchef Göran Engberg, Skanska Direkt.

Det var en spännande dag i bostadsområdet när modulhusen anlände till Tensta.

– Det var trångt att köra in mellan hyreshusen, så vi tog dit en jättekran och lyfte modulhusen över ett fem våningshus och ställde dem på plats på innergården, säger Göran.

Nöjda hyresgäster

– Det är ju en bra service att hyresgästerna kan bo kvar i området med närhet till skola och dagis, inflikar fastighetsförvaltaren Erik Thunström, Olov Lindgren AB.

Det handlar om en omfattande renovering av Kvarteret Juringe i Tensta utanför Stockholm. Husen är byggda på 1960-talet som en del i miljonprogrammet. Skanskas uppdrag började med att modulhusen byggdes om och renoverades. Idag finns det 14 lägenheter i modulhusen.

– Hyresgästerna som flyttar in i sina provisoriska boenden är väldigt nöjda. Det var till och med någon som skojade och sa att de inte ville flytta därifrån, säger projektingenjören Gustav Persson. Det är ju lite kul för oss att vi har gjort ett bra jobb med modulhusen.

– En liten pojke var överlycklig att få komma till ett nytt ställe, berättar Göran. Han sa att det kändes som att han skulle få åka på semester för första gången. Det var nästan lite hjärtskärande, men samtidigt känns det härligt att göra någon så glad.

– Jag ser bara fördelar med att vi kommer varandra så nära, säger platschefen Jan Stojkovic. Det är många som kommer in till oss i byggboden och snackar lite, kanske frågar hur man borrar i en betongvägg eller liknade. Då hjälper vi gärna till. Stora problem för hyresgästerna är ju ofta småsaker för oss.

Trivselaktiviteter med boende

Olov Lindgren AB arrangerar familjedagar i området. Det kan vara plantering av sommarblommor eller korvgrillning eller aktiviteter på fotbollsplanen. Senast bjöd man på mjukglass och det var fullt med folk på innergården.

– Vid trivselaktiviteterna kommer det fram från hyresgästerna hur nöjda de är med Janne och Klasse och Gustav, killarna som är här hela tiden. Det är viktigt för oss eftersom vi verkligen månar om våra hyresgäster, säger Erik.

– Vi har också bra samarbete med ett kvinnocenter i området, berättar Göran. Det är ganska vanligt att kvinnor sitter inne i lägenheterna och aldrig går någonstans, så centret jobbar för att aktivera kvinnorna. När vi har våra sammankomster brukar vi beställa catering från dem, dels för att vi vill göra något för området, dels för att maten är väldigt god.

Härlig uppskattning

Särskilt fin kontakt har skanskingarna fått med en äldre dam.

– Hon bjöd oss på lunch för ett par veckor sedan, det var helt fantastiskt. Hon hade lagat mat för säkert 20 personer, men vi var bara fem, säger Gustav leende. Det var hennes sätt att visa uppskattning. Det är rätt härligt.

Hyresgästerna trivs faktiskt ännu mer under Skanska Direkts renovering än vad de gör till vardags. Medan de bodde i modulhusen fick de svara på en enkät som visade att trivseln hade ökat 25 procent.

– Det måste vara unikt. Vi är verkligen glada att både vi och fastighetsförvaltaren får så bra betyg, avslutar Göran.

Senast uppdaterad: 2018-06-25

Rekommenderad läsning