c

Från fotboll till förebild

Som fotbollstränare lärde han sig hur man bygger ett lag. En kunskap han använder dagligen i jobbet på Skanska, och som gett Thomas Karlsson utmärkelsen Årets förebild.

”Jag känner ett ansvar för att yngre kollegor ska känna sig välkomna och vilja stanna kvar”, säger Thomas Karlsson, yrkesarbetare och skyddsombud på Skanska i Lidköping.

I 35 år har Thomas Karlsson jobbat med mark- och betongarbeten på Skanska. Han gillar att arbeta hårt och har aldrig funderat på att ta en arbetsledande roll. Men som skyddsombud på Väg och anläggning Väst i Lidköping har han ett betydelsefullt uppdrag, som arbetslagets företrädare när det gäller arbetsmiljö och trivsel.

– Det är viktigt för mig att alla mår bra och känner sig säkra och trygga på sitt jobb, och jag känner ett särskilt ansvar för att nya, yngre kollegor ska känna sig välkomna och motiverade.

Blev helt paff

Ändå blev han mer än förvånad när han blev utsedd till Årets förebild på Skanska Awards, en tävling som prisar projekt och personer som utmärkt sig. I motiveringen beskrivs Thomas som ”en naturlig ledare och ambassadör för Skanskas värderingar, med ett genuint intresse för kollegors hälsa och välmående”.

– Jag blev helt paff, inte minst för att jag inte kände till att priset fanns. Självklart är jag glad och stolt, men det finns många medarbetare som är lika förtjänta av utmärkelsen, säger Thomas som också beskrivs av kollegorna som ”prestigelös” och ”ödmjuk”.

Hur blir man en förebild?

– Jag har spelat mycket fotboll och började träna både juniorer och seniorer i tidig ålder. Det har format mig som vuxen. Det här med hur man får en grupp att fungera, men också hur man tar vara på varje individs färdigheter.

Vad är det bästa med jobbet på Skanska?

– Jag gillar när det är ordning och reda. När det finns tydliga regelverk och arbetssätt att luta sig mot. Om man behöver hjälp eller stöttning finns det alltid någon att fråga. Det är ett väldigt bra arbetsklimat, säger Thomas och fortsätter:

– Det gör det lätt att vara skyddsombud. Jag har aldrig mött motstånd eller känt mig ifrågasatt om jag velat stoppa arbetet. Säkerheten går alltid först.

Senast uppdaterad: 2022-10-24

Rekommenderad läsning