c

Carlanderska sjukhuset byggs ut på galgbacken

För 200 år sedan hängdes och halshöggs göteborgare här, men hundra år senare kom man på bättre tankar och byggde i stället ett sjukhem med arkitektur som skulle ha ”på sinne livande verkan”. Nu fullföljer Region Hus Göteborg den mer humanistiska verksamheten genom att nästan fördubbla anrika Carlanderska sjukhusets storlek.

Jimmy Andersson förbereder en gjutning av Carlanderskas tillbyggnad.

Vi måste sätta upp tvålkoppar också, hörs en jäktad röst ropa inne i etableringen, samtidigt som ett annat gäng resonerar om den nära förestående gjutningen av källarplanets väggar.

Ja, under byggandet av Carlanderska sjukhusets nya avdelningar pågår hela spektret av byggprocessen samtidigt.

Barn i byggbodar

– Plötsligt fick vi en tilläggsbeställning på en tillfällig bvc-avdelning här bredvid vår etablering, så vi har i all hast satt upp och specialanpassat 16 byggbodar från Skanska Maskin och i morgon ska bvc-verksamheten vara i gång, säger produktionschefen Martin Stridh.

Bodarna är uppsatta mitt på den så kallade galgbacken, med rykte om sig att vara ”Göteborgs mest hemsökta plats”, eftersom det var just precis här man förr i tiden avrättade stadens mer eller mindre kriminella invånare. Att det var här man sedan valde att bygga ett för den tiden hypermodernt sjukhem var ju på sitt sätt ironiskt, men inte mer än rätt.

Den 10 mars 2017, på dagen 90 år efter den första invigningen, ska de 7 000 nya kvadratmeterna med operations- och röntgensalar, steriliseringscentral och restaurang invigas.

– Förutom nybyggnationen ska vi bygga en klosterträdgård som också fanns med i de ursprungliga ritningarna, men som man till slut fick avstå ifrån för att man spräckte budgeten. Det är ju roligt att få fullborda det nu! säger Martin Stridh.

Många versioner

Över huvud taget har det varit många versioner av ritningar i omlopp kring Carlanderska sjukhuset, både i början av 1900-talet och nu. Under det moderna bygget var till exempel konstruktionen av bottenplattan gjord för utfackningsväggar, men Skanska-gängets erfarenheter talade för att i stället använda prefab-ytterväggar för att snabbare få tät byggnad.

– Det görs en hel del ändringar och förbättringar av konstruktionen efter hand, så det blir många speciallösningar med nya ritningar i sista minuten, säger den luttrade betongaren Thomas Blomgren.

Och så blir det kanske lätt i ett tajt partneringsamarbete, där Skanska vunnit upphandlingen mycket tack vare all erfarenhet av den här sortens komplicerade projekt. Att ett stort gäng kollegor befinner sig bara ett par kilometer bort och bygger till Sahlgrenska sjukhuset, och ännu fler är i Solna och förverkligar Nya Karolinska, bidrar helt uppenbart till att beställaren har förtroende för Skanskas kompetens och organisation.

– Vår upphandlingsavdelning hjälper till och med Carlanderska med inköpen av all ny toppmodern medicinteknisk utrustning, eftersom man vet att vi har gjort det förr och är duktiga på upphandlingar, säger Martin Stridh.

Text och Foto: Anders Egle

Senast uppdaterad: 2016-01-07

Rekommenderad läsning