c

Byggnadsintegrerade solceller för framtidens energi

Energikrisen behöver lösas med teknik. Nu utvecklar Skanska framtidens energisystem i ett innovationsprojekt där delar av fasaden byts ut mot ett smart solcellsmaterial och husen producerar egen energi.

Byggnad där delar av fasaden ersatts med ett solcellsmaterial som kan producera energi.
1 av 3 I ett gemensamt pilotprojekt ska Skanska och Soltech utveckla nya byggnadslösningar med solenergi i fokus. Målet är att få ut en prototyp redan under 2022. Foto: Soltech Energy
Bild på hus underifrån med svarta solcellsplattor över hela fasaden.
2 av 3 Byggnadsintegrerad solteknik innebär att solcellerna blir en del av fasaden i stället för att monteras utanpå. Foto: Soltech Energy
Bild på Henrik Ahnström som är innovationschef för Skanskas kommersiella fastighetsutveckling i Norden.
3 av 3 Henrik Ahnström är sedan ett år tillbaka innovationschef för Skanskas kommersiella fastighetsutveckling i Norden. ”Det krävs en ökad takt av innovation om vi ska nå våra klimatmål.”

Elpriserna rusar och energi har blivit en bristvara. För att klara framtidens effektbehov behöver samhällets aktörer ta större ansvar för sin energianvändning. En insikt som lett fram till ett samarbete mellan Skanska och Soltech Energy, med målet att utveckla morgondagens energisystem.

– I dag när vi vill ansluta en av våra egenutvecklade fastigheter till elnätet får vi i princip aldrig så mycket kraft som vi och våra kunder önskar. Vi behöver hitta lösningar där våra hus inte kräver lika mycket energi, men också där vi kan styra hur och när vi använder den, säger Henrik Ahnström, innovationschef på Skanska Kommersiell Fastighetsutveckling i Norden.

System för lagring

Grundidén är att alla Skanskas egenutvecklade kontorshus ska kunna tillverka el, till exempel genom byggnadsintegrerad solcellsteknik.

– I stället för att sätta solceller utanpå på huset, och därmed öka materialets koldioxidavtryck, undersöker vi hur vi kan byta ut delar av fasaden mot ett solcellsmaterial. Då blir själva väggen eller taket energiproducerande och vi närmar oss våra mål om nettonollutsläpp, säger Henrik.

Men det räcker inte med att producera energi. Det behövs också ett smart system som kan lagra energi, inte minst för att skära bort de effekttoppar som belastar nätet vissa tider på dygnet.

– Vi tittar just nu på hur vi kan bygga in någon form av batteri- eller vätgaslagring och styra alla energiflöden, säger Henrik och fortsätter:

– Målet är att få ut en första prototyp redan i år. Det kommer att vara en pilot i mindre skala, men vi känner att det är viktigt att snabbt testa något som vi kan lära oss av.

Den smarta staden

En sak som underlättar arbetet är det faktum att Skanska numera äger de kontorsfastigheter som företaget utvecklar i Stockholm, Göteborg och Malmö. En förändring som kommunicerades så sent som vid årsskiftet.

– Det gör det enklare att innovera och testa ny teknik. Våra projekt blir som testbäddar där vi kan hitta de mest optimala lösningarna för att nå vårt och samhällets mål om klimatneutralitet.

På längre sikt ser Henrik Ahnström ett behov av branschgemensamma lösningar för att kunna skapa den smarta staden på riktigt.

– I dag när vi utvecklar kommersiella kontorsfastigheter gör vi dem så extremt unika att det är svårt att koppla på den här smartheten. Belysningen har en typ av sensorer och ventilationen en annan. Systemen pratar inte med varandra. Här krävs innovation för hela branschen för att driva utvecklingen framåt.

Henrik tror också att vi kommer att få se fler energisamarbeten i samhället framöver.

– Om det ska bli hållbart på riktigt behöver fastighetsägare dela på den energi som produceras i kvarteren. Om vi inte löser det här kommer vi att få se ännu högre elpriser och större effektproblematik. Vi behöver göra det här tillsammans för att lyckas.

Senast uppdaterad: 2022-02-23

Rekommenderad läsning