c

Broraset i Ludvika

Det var den 13 juli som formen till gjutningen av en ny bro i Ludvika av okänd anledning plötsligt kollapsade. Tolv personer, från två olika underentreprenörer, fick föras till sjukhus.

– Vi ser mycket allvarligt på olyckan i Ludvika och inser vilken oerhörd tur vi haft att ingen omkom. Vi vill så fort som möjligt få klarhet i vad som hände. Samtidigt är det viktigt att inte spekulera i orsakerna utan vi behöver gå till botten med händelseförloppet för att undvika att något liknande inträffar i framtiden. En omedelbar åtgärd efter olyckan var att inventera och göra extra kontroller av liknande konstruktioner i andra pågående projekt, säger Helena Parker, Arbetsmiljöchef Skanska Sverige.

För närvarande pågår en omfattande intern utredning av olyckan. Syftet är att dels ta reda på den tekniska orsaken till varför gjutformen kollapsade, dels undersöka vad som kan ha bidragit. Vi arbetar utifrån flera olika hypoteser och inkluderar alla tänkbara orsaker. Utredningen tittar bland annat på hur ställningen var byggd, vilka material som använts och vilken belastning ställningen kan ha utsatts för.

Utöver den tekniska analysen pågår även intervjuer med olika personer som skulle kunna bidra med relevant information till utredningen.

Samtidigt med utredningen pågår planering av byggets fortsatta genomförande. Bron skulle ha färdigställts i oktober i år men vi räknar i dagsläget med cirka ett års försening.

Av de skadade är två personer tillbaka i arbete. Övriga är fortfarande sjukskrivna men på bättringsvägen.

Senast uppdaterad: 2017-09-13

Rekommenderad läsning