c

Bröderna som jobbat 100 år på Skanska

När Ulf och Jan Henriksson går i pension tar de med sig hundra år av hantverkskunnande. Med rörläggning som superkraft och en förmåga att sprida kunskapen till yngre kollegor. ”Det har varit en jättetrygghet att jobba på Skanska”, säger bröderna om sina femtio år i företaget.

Lillebror och storebror. Tillsammans har de jobbat 100 år på Skanska och aldrig velat byta arbetsgivare. ”Vi har fått erbjudanden från andra företag men alltid sagt nej. Vi har trivts otroligt bra, framför allt med våra arbetskamrater”, säger Jan och Ulf Henriksson.

Det var aldrig självklart att bröderna Henriksson från Junsele skulle hamna på Skanska. Pappan tog jobb som grävmaskinist i Stockholm, men för Ulf var det utförsåkning som gällde medan Jan satsade på fotboll och hockey. Men så råkade Ulf krocka en bil och behövde betala trafikförsäkringen.

– Jag ringde farsan och frågade om jag kunde komma ner och jobba för att få ihop lite pengar. Efter någon månad kunde jag betala för bilen, men Skanska blev min arbetsplats i femtio år, konstaterar Ulf.

Grunden till allt

Efter en tid kom också den tre år yngre Jan ner till huvudstaden och Skanska Väg och anläggning. Genom åren har de blivit specialister på den delen av bygget som inte syns, men är bland det viktigaste i varje projekt – vatten och avlopp.

– Rörläggning har varit vår stora grej. Det är grunden till allt. Får man inte till en stabil och bra botten fallerar alltihop, säger Jan.

Bröderna har jobbat sida vid sida nästan hela sitt yrkesliv, med undantag för de senaste tio åren då de arbetat som tjänstemän och i olika projekt.

– När jag fick problem med ryggen blev jag direkt erbjuden ett jobb som arbetsledare, vilket är en av de sakerna jag verkligen uppskattar med Skanska, säger Ulf.

– Det svåraste med tjänstemannarollen är att det blivit så mycket it och data, men då är det ju tur att vi har yngre kollegor som vi kan fråga. Framför allt alla duktiga tjejer som kommit in de senaste åren. Det är en riktigt positiv utveckling som förändrat både stämningen och språket på arbetsplatsen, säger Jan.

Vad är den största skillnaden i byggbranschen om ni jämför nu och då?
– Säkerheten! När vi började jobbade man i träskor, jeans och t-shirt och det mesta vi gjorde var rent av farligt. Och vi rökte i byggbodarna. Min bror har ju aldrig rökt så Jan satt vid fönstret och kippade efter luft, medan vi andra blossade för fullt, skattar Ulf och konstaterar att allt blivit bättre sedan dess.

Hur kommer det sig att ni stannat på Skanska i alla år?
– Vi har trivts så bra, både med våra arbetskamrater och Skanska som företag. Det har varit en otroligt bra arbetsgivare som gått i bräschen med allt från säkerhet till miljötänk, säger Ulf.

Tronföljden säkrad

Ulf har redan gått i pension, medan Jan jobbar ett par månader till i Slakthusområdet som är en av Skanskas första fossilbränslefria entreprenader.

– Det är häftigt att få avsluta karriären i ett projekt som ligger så i framkant. Det är fascinerande hur tyst elgrävmaskinen är. Om tio år tror jag det mesta kommer att gå på el, säger Jan.

En kul detalj är att Jan inte blir den sista från klanen Henriksson att jobba på Skanska. Tronföljden är säkrad då en av hans söner nu jobbar på Väg och anläggning och i Slakthusområdet.

– Han började lite senare än oss så han hinner nog inte jobba i femtio år, men det känns kul att det finns en Henriksson kvar på Skanska.

Sagt om bröderna Henriksson

”Jan är bäst i vårt distrikt på VA-ledningar. De sista åren har han jobbat som arbetsledare och är en fantastiskt tålmodig mentor och lärare för våra yngre förmågor – både yrkesarbetare och tjänstemän. Jan är en av mina förebilder och jag önskar att jag har samma förändringsbenägenhet när jag fyllt 65 år.”
Kajsa Hedskog, distriktschef Region Väg och Anläggning Stockholm

”Uffe delar gärna med sig av sin kunskap på ett pedagogiskt sätt, ofta med praktiska exempel från något tidigare projekt. Många gånger dyker det upp en anekdot som alltid är intressant och kul att lyssna på. Alla som jobbat med Ulf vet att det inte finns några frågor som är för stora eller små. En sak kan man vara säker på – Ulf har alltid ett svar eller en idé om hur man ska gå vidare.”
Hugo Hazelius, projektchef Region Väg och Anläggning Stockholm

Senast uppdaterad: 2024-07-02

Rekommenderad läsning