c

Anna brinner för att hjälpa andra

Anna Blum Lannerup brinner för att hjälpa andra, både i jobbet och privat. Det har lett till otaliga volontäruppdrag och ett stort engagemang i Skanskas affärsnätverk för kvinnor.

Anna Blum Lannerup är djupt engagerad i Skanskas Affärsnätverk för kvinnor, AKS, men har lämnat rollen som regionansvarig för Mellansverige. ”Jag har tagit en administratörsroll i stället som jag vill utveckla ihop med vår nya ordförande Terese Lindblad.”

Anna klev in på Skanska som konsult och skulle bara jobba i tre månader. Hon kom från mediabranschen och väntade sig en betydligt mer byråkratisk och fyrkantig tillvaro.

– Jag tänkte att här blir det till att räkna muttrar och skruvar, men upptäckte till min glädje att jag trivdes jättebra med kollegorna och uppdraget.

Det här var 2012 och sedan dess har Anna Blum Lannerup jobbat både som teamleader på ekonomiavdelningen och som utvecklingsledare inom social hållbarhet. Sedan sex år tillbaka är hon redovisningsansvarig på Skanska Commercial Development Europe.

– Det jag uppskattar med Skanska är att vi får många möjligheter att utvecklas. Det kan vara chansen att testa en ny roll eller som nu under pandemin när sjukvårdsutbildade erbjöds tjänstledigt för att hjälpa till i vården.

Bevittnat medmänsklighet

Som utbildad hälso- och sjukvårdsadministratör, med erfarenhet inom geriatrik och palliativ vård, tog Anna chansen att bidra. På halvtid jobbade hon med administration och provtagning på äldreboenden och LSS-boenden i Stockholmsregionen. En omtumlande upplevelse som väckt funderingar kring hur vården ser ut av både gamla och funktionsnedsatta.

– En del ställen vi var på var hemska och i vissa fall gjorde vi orosanmälningar. Men vi har också varit på boenden med helt fantastisk personal, där den dagliga verksamheten är stimulerande för de boende i form av bakning, målning och högläsning.

Gör skillnad i vardagen

Annas engagemang under pandemin är inte en engångsföreteelse. När hon jobbade med social hållbarhet drev hon ett projekt för att få unga kvinnor i Rinkeby att upptäcka byggbranschen. Hon är djupt involverad i Skanskas affärsnätverk för kvinnor, AKS, som genom sina uppskattade nätverksträffar och stora fokus på mångfald och inkludering gör skillnad i vardagen.

– Det kan handla om något så enkelt som varför det inte finns sanitetsbehållare på toaletterna. Vi har lyft frågor om passformen på arbetskläder för gravida, och jobbar för att byggbodarna ska få separata omklädningsrum.

– Det faktum att det här inte är självklarheter 2022 bevisar för mig att vi behövs, säger Anna.

Hopp om framtiden

Viljan att hjälpa till har hon med sig hemifrån, med föräldrar som månat om de utsatta i samhället. Något som Anna nu fört vidare till sina barn. Hon har alltid ett volontäruppdrag på gång, som en klädinsamling till hemlösa genom Convictus eller julfirande för barn som växer upp i missbrukarhem via Trygga Barnen.

– Jag mår bra när jag hjälper andra. Det är häftigt att se hur en insats verkligen kan göra skillnad. Det ger mig energi och hopp om framtiden.

Senast uppdaterad: 2022-03-07

Rekommenderad läsning