c

Anita skräddarsyr rollen som projektingenjör

Hon var textilläraren som blev husmor innan hon skolade om sig till projektingenjör. Nu skräddar-syr Anita Resare sin egen roll hos Skanska. Hon trivs bäst när hon får vara spindeln i nätet, som i det aktuella Citygateprojektet.

Spindeln i nätet. Anita Resare är projektadministratör för Citygateprojektet, Göteborg.

Hon har hand om alla inloggningar, samordnar studiebesök och håller koll på en del av kvalitet och miljö. Anita Resare är den första som alla anställda och besökare möter på kontorsprojektet City-gate i Göteborg. Hon är projektingenjör, men har just nu uppdraget som projektadministratör. Och det är just flexibiliteten i jobbet som hon uppskattar mest med sin anställning hos Skanska.

Bytte bransch och landsända

Från köksjobb på folkhögskola till ledaruppdrag i byggbranschen, från Piteå i norr till Varberg i söder – Anita Resare bytte både bransch och landsända efter 45 års ålder.

– Jag vill gärna inspirera andra kvinnor att våga byta till byggbranschen. För mig har det varit ett rik-tigt lyft och eventuella fördomar har kommit på skam, säger Anita och berättar om sin nya arbets-plats där de anställda består av en mix av gamla, unga, kvinnor och män.

– Om jag trodde att jag skulle mötas av en machovärld så var det fel. Skanska har en fin kultur, där vi bryr oss om varandra och hjälps åt. Vi behöver sällan uppfinna hjulet på nytt och jag känner mig alltid glatt välkomnad till en ny arbetsdag.

Spindeln i nätet

När Anita var 18 år drömde hon om att bli textillärare, men livet tog henne på andra vägar och hon har en bred arbetslivserfarenhet från såväl skola, omsorg som kök. Det var i rollen som husmor på en folkhögskola som Anita upptäckte sitt rätta kall.

– Jag ansvarade för planering och personalansvar och upptäckte att jag gillar att vara spindeln i nä-tet. Men jag ville inte jobba med mat utan sökte en större utmaning, säger Anita och berättar att hon satte sig med universitetets utbildningskatalog.

– Jag bläddrade i den om och om igen och fastnade hela tiden vid projektingenjörsprogrammet. Jag ville läsa matte och naturämnena – biologi, fysik och kemi. Den treåriga utbildningen kändes lagom lång. Jag bestämde mig för att ge pluggandet en chans och tog tjänstledigt från mitt jobb. Det är det bästa jag gjort.

Större utmaningar

Visst var det tufft att kombinera studierna med familjeliv och fyra tonårsbarn, men Anita fixade det. Hon säger att roddandet med en stor familj har varit en bra grund för projektledarrollen.

Ett specialarbete på kommunens fastighetskontor gav henne blodad tand och efter examen var Anita beredd att söka sig utanför länsgränsen. Hon ville flytta söderut.

– Jag flyttade till Varberg och fick mitt första jobb som projektledare hos en småhusfabrikant. Det var lärorikt, men jag sökte mig vidare till en arbetsplats med större utmaningar och utvecklingsmöj-ligheter. Det var så jag hamnade hos Skanska.

Skiftande projekt och roller

Anita har hunnit jobba i några olika projekt, och varje gång har hennes roll sett lite olika ut.

– Rollen, arbetskamraterna och projekten skiftar. Det är utvecklande och kul med förändring. Jag upplever att Skanska tar tillvara de individuella kompetenser som finns, exempelvis kan en snickare som är teknikintresserad få chansen att vara digitalt ansvarig. För mig är det en del av Skanskakul-turen som jag uppskattar.

Spännande med Citygate

Citygate, ett 36 våningar högt kontorsprojekt i Göteborg, är Anitas hittills största och häftigaste projekt.

– Det är ett högt och komplicerat bygge som ska göras på en liten yta. Det är komplext och såväl konstruktionen som området är spännande och en utmaning. Det gillar jag!

Anita säger att det finns en tillfredsställelse i att delta i ett projekt från början till slut och sedan gå vidare. Det är stimulerande att få vara med i ett stort projekt där det hela tiden händer mycket och många yrkeskategorier är inblandade.

– Jag gillar Skanska för att det är ett stort, gediget företag med ett omfattande säkerhetsarbete och där många olika yrkeskategorier får plats. Det finns mycket kunnande bland både oss själva och våra underentreprenörer. Ledarskapet går inte ut på att peka med hela handen, utan att vara tydlig och vänlig. Arbetssättet med partnering gör att alla blir engagerade och hjälps åt.

Växer och utvecklas hos Skanska

Förutom arbetet med själva byggprojekten är Anita också engagerad i Skanskas läxhjälp och de språkträffar som arrangeras för Skanskas anställda med utländskt ursprung. Intresset för hållbar-hetsarbete går igen på alla plan.

– Jag tycker om att utvecklas i jobbet och hållbarhetsarbete är något jag gärna jobbar vidare med i framtiden, säger Anita. Hon säger att en fördel med att skola om sig i vuxen ålder är att man som äldre har med sig en bred livserfarenhet. Det är ett stort plus.

– Samtidigt ska man vara ödmjuk inför att man är helt ny i branschen. Med rätt inställning finns det utrymme för att lära sig nya saker och jag har redan vuxit mycket under mina fyra år på Skanska. Jag vill verkligen peppa andra som funderar på att byta bransch att våga ta klivet. Byggbranschen är intressant! Mixen av människor gör arbetsklimatet bra och här finns jättefina arbetskamrater.

Senast uppdaterad: 2020-01-23

Rekommenderad läsning